Praktik vecka 2

Så har en vecka gått igen. Tiden bara rinner iväg, känns det som. Det har varit en ganska hektisk vecka, har inte ens hunnit blogga. 

Spireae_betulifolia_BjörkspireaVioler_kruka

Min andra vecka på Garden Living var lika givande som den första. Vi har gjort allt möjligt denna vecka. 

Må-ons var vi på en och samma gård i Nyökis. Det stora projektet var att anlägga en rabatt mellan två hus. Ena grannen var med i vårt team, vilket var till stor hjälp då rabatten var ganska lång, och vi skulle avlägsna all gräsmatta. Då vi gör allt utan maskiner, tar det lite tid. Men måste nog säga att det blir det så mycket snyggare slutresultat utan maskiner. Jag rekommenderar verkligen att anlägga mindre rabatter utan maskiner, för då hålls övrig gård mycket snyggare.

Först markerade vi ut var rabatten skulle komma. Viktigt med rätt mått så det blir rakt och snyggt.  Sedan kantade vi alla sidor och började gräva upp all gräsmatta. Vi satte allt gräs i Siisti Piha säckar, som de hämde då allt var klart.

Efter att vi avlägsnat allt gräs, fyllde vi på med ny mylla. Siisti Piha levererade all mylla och barkflis. När grunden var gjord, var det bara att börja placera ut alla växter enligt skissen. Den var noggrant gjort, så det var lätt att följa den.

Rabbaten innehöll bl.a. träd-enar (Juniperus communis f. suecica), fågelbogranar (Picea abies ´Nidiformis), igelkottsgranar (Picea abies Échiniformis´), koreansk plymspirea (Aruncus aethusifolius), rödbladig smällspirea (Physocarpus opulifolius ´Diabolo), rödbladig alunrot (Heuchera micrantha ´Palace Purple´) och småblommig schersmin (Philadelphus x lemonei). En riktigt bra combo av växter!

Jag fick också anlägga en egen liten rabatt runt en terass på skuggsidan. 
Jag började med att mäta ut rabatten och att markera den med linjeband. Efter det var det bara att sätta igång med att kanta, avlägsna gräs, fylla på med mylla, placera ut växter, plantera, fylla på med barkflis och att vattna. Rabatten innehåller Rodonendron (Rhodendron Cunningham´s White och ´Cataw. Grandiflorum´, Daggfuncia (Hosta sieboldiana ´Elegans´), Strutbröken (Matteuccia struthiopteris) och liten flocknäva (Geranium x cantabrigiense).

Detta bildspel kräver JavaScript.

Som ett sista projekt på gården, snyggade vi till skogskanten. Kunden ville ha lite mer insynsskydd mot skogen, så vi planterade snöbollsbuskar (Viburnum opulus ´Pohjan neito´) och en hemlock (´Tsuga canadensis´).
Vi tog även ner två mindre träd, så granen kom bättre fram.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s