Så var vi klara med vårt lilla projekt som vår klass jobbat med.
Här kommer lite före och efter bilder.

Entrén fick en ny större stenbeläggning intill entrén. Detta fungerar som cykel parkering för de anställda.
GÅRDEN FÖRE
Gräset är utbytt mot en ny sandspång, kantad med kantstenar.
På den övre sidan av spången har vi planterat blå-en, sinikataja, Juniperus squamata ´Meyeri´ längst bak vid staketet.
Nedanför den amerikansk praktspirea, rinneangervo, Spiraea densiflora som följer spången upp till terassen. I hörnet mot parkeringen finns även en norskspirea som lyser upp i maj/juni.
På sluttningen före cykelparkeringen dvärgbergtallar, kääpiövuorimänty, Pinus mugo ´Pumilio´ och liten flocknäva, peittokurjenpolvi, Geranium x cantabrigiense.
På nedre sidan av spången valde vi växter som trivs i skugga, då två stora bergtallar ger skugga åt rabatten. Här planterade vi från entrén sett skugg-gröna, varjoyrtti, Pachysandra terminalis. Efter det kryptuja varvat med kryprips. Det ser lite fnuttigt ut nu, men båda är växter som breder ut sig rejält. Speciellt kryptujan, tuivio, Microbiota decussata, kan bli upp till 2 meter bred. Krypripset, lamoherukka, Ribes glandulosum, är även den en marktäckare, men det växer kanske inte riktigt lika snabbt. Den är en utmärkt högre marktäckare även på ”problemområden”.
Uppe på kullen fanns innan ingenting, förutom en skruttig gräsmatta. De hade önskat sig en sittyta för de anställda, var de kan äta sin lunch eller annars bara sitta och fika ute på gården.
Vi gjorde en stenbeläggning och omkring den planterade vi perenner/buskar.
– jättedaggkåpa, jättipoimulehti, Alchemilla mollis
– flockel, punalatva, Eupatorium
– rödbladig alunrot, purppurakeijunkukka, Heuchera micrantha ´Palace Purple´
– höstkärleksört, komeamaksaruoho, Sedum ´Herbstfreude´
– strålrudbeckia, sadepäivänhattu, Rudbeckia fulgida var. sullivantii ´Goldsturm´
Flyttade även 3 st. funkior, som vi tog från nedre rabatten, som vi kanske ska förnya i höst.
På nedre sidan av stenbeläggningen planterade vi kvastspirea, idänvirpiangervi, Spiraea chamaedryfolia. Den lämpar sig bra på lite torrare platser och här har den plats att sprida ut sig. Kvastspirean kan lätt bli 1,5m bred och lika hög och den blommar med vita blommor i maj/juni. Den ger även ett bra insynsskydd mot parkeringen.
Vid övre parkeringen planterade vi rosenspireor, ruusuangervo,
Spiraea japonica ´Froebelii´.
Gräsmattan förnyades. Vi flyttade även de gamla kornellerna från parkeringsplatsen upp till kanten av gräsmattan. Då de växer ger de även ett bra insynsskydd mot terassen.
Här kommer lite bilder från olika anläggningsskeden.
Vill tacka alla som deltagit i projektet och skolan som lånat verktyg åt oss. Och ett stort tack till Ab Ingvald Lindberg Oy, som hämtade alla maskiner (inkl. chaufför:), material, samt beställde mylla och förde bort jordmassor.