En vecka, en gård, en förändring

 

Klar_gård
I fyra dagar har vi jobbat med en mindre gård i Dalsvik, Esbo. 

Det stora problemet på gården var kirskål, som mer eller mindre tagit över i rabatterna. Ogräset sprids med en otrolig fart om man inte får bukt på det i tid. Långa, djupa rötter gör att det lätt tar över stora områden.

DAG 1

Första dagen rensade vi lite här och där på gården. Det fanns en hel del att tag i. Vi hann även kanta två stenkanter. Kantar man inte här blir det svårt att klippa gräset. Till sist fyllde vi kanten med små stenar (somero). Vi kantade även gräset från alla träd och vinbärsbuskar, så de skulle börja må lite bättre. Duk under och barkflis på. Lättare att klippa gräs, och det ser även snyggare ut. 


DAG 2

Nu var det dags att ta itu med den långa rabatten, som var helt igenvuxen av kirskål. Det var ganska utmanade att gräva i en så brant sluttning full av stenar.

Rabatt_före.JPG

Vi hann även skotta en hel del barkflis till området runt garaget, som var ett riktigt. problemområde. Kirskål vällde in från alla grannar under staketet. Vi satte för säkerhetsskull ut markduk under barkflisen, vilket förhindrar kirskålen att komma upp igen. Det kommer säkert att försöka komma upp i kanterna, så det gäller att rensa även i fortsättningen.

DAG 3 
Nu var det dags för planteringar.

På sluttningen planterade vi följande:
– dvärg-en, kääpiökataja, Juniperus communis
– liten stefanandra, seppelvarpu, Stephanandra incisa ´Crispa´
– skogholmsoxbär, linnantuhkapensas, Cotoneaster x suecicus ´Skogholm´
De hade haft en massa skogholmsoxbär, men de hade strykt med av årets kalla vinterväder. En del hade klarat sig, så nu fyllde vi på med lite nya plantor.
Geranium vid kanten lämnade vi kvar, rensade bara bort allt ogräs.

Till sist fyllde vi på med barkflis och nya stenar.
IMG_3514
Rabatt_efter

DAG 4

Dags att avsluta projektet. Vi hade beställt 5 kubik barkflis, men det kom nog närmare 8. Så vi fyllde på med extra lager lite här och där.
Rensade alla stenbeläggningar, alla kanter och beskärde lite syrener och andra buskar.

Denna gård gick igenom en märkbar förändring. Från en igenvuxen, lite vildvuxen gård, fick vi fram en mysig, städig gård, men fina former och färger. Bara de nya växterna växer till sig, kommer det att bli ännu bättre!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s