På rätt ställe med rätt känsla!

För ännu cirka två år sedan hade jag inte hade en tanke på att besöka Botaniska trädgården i Gumtäkt. Min vardag såg helt annan ut då. Jag körde förbi den var och varannan dag, och funderade emellanåt vad det var för en plats. Stället ligger ovanför koloniträgården vid Arabiastranden och jag minns att jag ofta beundrade det fina huset uppe på berget.

Så plötsligt en dag blir ens intressen för växter och trädgård så stort, att man bara vill lära mig mer. Det är konstigt hur man ändrar sig, hur nya intressen bara dyker upp. Efter att studerat trädgård nu i drygt ett år, känns det bara rätt. Allt har väl sin mening med livet. Alla skall gå en viss väg för att hitta rätt. Jag är på det viset lyckligt lottad, att jag alltid tyckt om det jag gör.

För nån vecka sedan fick vår klass möjlighet att bekanta oss med Botaniska trädgården. Vilken plats, vilka växter! Man kunde bara beundra alla speciella växter de testar där. Inga vanliga växter här inte. Visst fanns det av de lite vanligare också, men jag stötte på många nyheter för mig.

Här kommer en kort beskrivning på en del av dem.

naverhagg_prunus_mackii
Näverhägg – Tuohituomi – Prunus maackii
Näverhäggen är verkligen igenkännande med sin vackra bark på stam och grenverk. Trädet växer snabbt, den har varken rotskott eller tornar. Ett snabbväxande men relativt litet träd. Den får en fin gul höstfärg men fäller sina löv tidigt på hösten. Mustila Arboretum planterade en av de första näverhäggarna 1910, och till trädgårdarna kom det på 1970-talet.


morus_alba_mullbar
Vitt mullbär – Valkomulperi – Morus alba.      
Ett vackert träd med hängande grenar, bär som skiftar från vita till röda och sedan svarta. En fin gul höstfärg har den också. Kräver ett varmt och skyddat läge!


korsbarsbenved_euonymus_planipes

korsbarsbenved
Körsbärsbenved – Kirsikkasorvarinpensas – Euonymus planipes
Härliga blommor har denna lilla buske på ca 2-3m. Om våren är busken en av de första som får blad. Trivs på skuggiga och frodiga platser. Otroligt fin höstfärg har den!


silvertoppsgras_miscanthus_sacchariflores
Silvertoppsgräs-Mammuttheinä-Miscanthus saccariflores
Gräs har blivit min nya favorit. Jag känner inte till dem tillräckligt bra, så skall börja forska lite i dem. Här är i alla fall ett högt, 150 cm, ståtligt gräs med fin höstfärg. Kräver ett lite skyddat, fuktigt läge för att trivas. Sol till halvskugga. Kan vara krävande i våra vintrar.


amerikansk_strimlonn_acer_pensylvaticum
Amerikansk strimlönn – Pennsylvanianvaahtera – Acer pensyvanicum
T
itta så fin bark denan lönn har! Ett litet ovanligare träd i Finland. Härstammar från nordöstra delen av Nordamerika. Det kunde gärna bli allmännare här. Trots allt så är trädet dekorativt och tål dessutom skugga. Bladen är otroligt fina, nästan ljusgula!


vitlysing_lysimachia_barystachys
Vitlysing – Mantsurianvalkoalpi – Lysimachia barystachys  
Härlig höstfärg på denna perenn. Svårt att hitta info om just barystachys. Lysimachia clethroides tycks vara sorten som klarra sig hos oss. Den är i alla fall en starkväxande perenn som trivs i mullrik jord. Blommar med mängder av vita blommor i juli-sept. Höjd 70 cm.


tefgras_eragrostis_tef
Tef gräs – Tefheinä – Eragrostis tef
Fint gräs, ett-årigt hos oss. Gräset odlas som sädesslag i Afrika. På senare år har man upptäckt att tef är glutenfritt och bland annat Nederländerna odlar tef för att sälja till företag som odlar glutenfritt bröd. Förkultiveras inomhus i såjord i april eller sås direkt på friland i maj.


japansk_ronn_sorbus_commixta
Japansk rönn – Japaninpihlaja – Sorbus commixta        
Väldigt fin höstfärg har denna lilla rönn. De första träden i Finland planterades på 1950-talet men har i kommersiellt syfte odlats från början av 1990-talet. Trädet växer antingen som en stor buske eller som ett 10 m högt träd med uppåtriktade grenar. Trädet är både ståtligt och härdigt!

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s