Året 2016!

Ett år fyllt av nya, roliga, spännande, utmanande och härliga saker. Så kan man summera år 2016! Ett riktigt bra år 🙂

Några små trädgårdsminnen från år 2016.

Januari
Deltog i en Vectorworks kurs var jag lärde mig att planera trädgårdar digitalt. Lärde känna Eva Wuite, som är en stor inspirationskälla för mig. Att se hennes trädgårdar i TV har gett mig många nya ideér, inspiration och nya tankar. En kurs som jag verkligen njöt av. Satte många långa kvällar bara och tränade vid datorn för  att få till rätt former och material.

Februari
Hade mitt första examenstillfälle i februari. Minns att jag var sjukt nervös och blev helt stum ibland, då jag skulle bevisa mitt kunnande inför tre bedömare från höstens kurser. Men efter lite snack, kom jag igång, och klarade det trots allt.

Vinterdendrologi, kunde aldrig ana hur svårt det kunde vara att känna igen alla träd och buskar på vintern. Att kolla på barken, grenar, knoppar, märgen visade sig vara svårare än jag trodde. Här får man ta till alla sinnen  för att känna igen våra växter utan löv på grenarna.


Mars
En slalom månad! Följder aktivt med mina brorsöners skidkarriärer och älskar att vara med på tävlingar. 19.3. hade Oskar sina ”finska mästerskap” med tre olika grenar. Det är hårfina marginaler och han missade lite  i slalom och super slalom. Men i storslalaom tog han hem ett fint FM brons i herrar 12.
Storebror Rasmus hade också en fin säsong, rent ut sagt strålande 🙂 Förra säsongen skidade han för andra året i klassen herrar 14, och var andra bäst i Finland. Han fick tillsammans med Jaakko Tapanainen representera Finlands juniorer i internationella tävlingar i Österrike.
Mars avslutade jag i Levis slalombackar i soligt väder!

April
2.4. inleddes beskärningen av Malus domestica (äpple)
8.4. Trädgårdsmässa i Helsingfors
9-11.4. Mini semester till Stockholm, var det var full vårvärme under körsbärsträden i Kungsträdgården.

Maj
Inledde vårt stora skolprojekt med halva klassen. Planerade och byggde om en företagsgård. Ett lärorikt projekt med en hel massa arbetstimmar under helger och kvällar.

Juni
Inledde min första praktik som trädgårdsanläggare hos Garden Living i Esbo. Tillsammans med Maria gjorde vi en massa facelifts runtom i Esbo. En annorlunda, spännande, tung, solig, varm och lärorik månad. Här fick jag min första inblick i hur det är att jobba med trädgårdar och skulle inte byta ut en dag. Tacksam att jag fick möjlighet att lära mig av Maria, Mia och Eva!

Juli
Fixa gården hemma. Grävde upp halva gården, eller inte nu kanske halva men en det kändes så. Gjorde grunden till min friggebod och förnyade området bakom garaget. Med en liten grävmaskin och en bra man vid spakarna, gick arbetet som en dans.

Augusti
Jobbade nog varje kväll med egen gård.
Minns också skördemarknaden som Överby ordnade sista helgen i augusti.

September
Skolan började igen och min favoritkurs: användning av växter i trädgården. Kursen innehöll allt från växtkännedom till planering, vilket jag gillar mest:) I september planerade jag en gård här i Borgå, som skall få en facelift i vår.

Oktober
Efter en höst full av olika trädgårdsjobb både hemma och hos andra, hann jag inte beskära mina körsbärsträd först den 8.10. Det var just innan kylan kom, så hoppas verkligen att de inte tog skada av det. Oktober kom med kyla och det blev riktigt bråttom att flytta in sommarblommorna i växthuset, var de ännu blommade medan snön täckte marken på utsidan.

November
Inledde min florist praktik på Blomsterhuset i Borgå.
Snön kom tidigt i år. Mellan 2. och 10. november snöade det nästan 40 cm lätt snö här i södra Finland. Det fina vintervädret varade i dryga 4 veckor.

December
Julen och blommor! En månad fylld av blommor, både planteringar, buketter, snittblommor och allt vad som hör till en blomsterhandlare:)


Jag vill önska alla läsare ett rikgt Gott Nytt År 2017!

Följ din magkänsla och gör vad som känns bra. Njut av småsaker i vardagen och ta hand om varandra! Kasta upp fötterna på soffan om det känns så. Ta en promenad när vårsolen tittar fram. Mys under pläden när januarikylan kommer. Ta på dig trädgårdshanskarn så fort snön smälter:)

-malin-

Annons

2 reaktioner till “Året 2016!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s