Blommor till sorg och glädje!

Att jobba som florist är minst sagt mångidigt. Man kanske inte alltid tänker på vilka alla situationer man hamnar i som blomsterhandlare. Det naturliga är väl att binda buketter och göra olika blomsterarrangemang. Oftast kopplar man ihop blommor med fest och glädje, men en väldigt stor del handlar även om sorg!

En förvånansvärt stor del av alla blomsterbeställningar handlar faktiskt om sorg. Det är kanske en mindre rolig uppgift att ta emot beställningar av sorgbuketter och kistdekorationer. Men, det är en process som hör till för den som går igenom ett sorgearbete. Ett liv har tagit slut och man vill komma ihåg den avlidne med blommor. Här spelar både färg och form en väldigt stor roll.

Jag har redan flere gånger under min praktik varit och köra ut sorgbuketter till kapellet och kyrkan. En del beställer den tjäntsen, som kanske inte har tillgång till bil eller annars möjlighet att bära buketten med sig till jordfästningen. Igår fick jag följa med Babo till kapellet för att leverera en sk. kistdekoraion. Det var nåt nytt för mig, och jag uppskattar att jag fick se hur det går till. Nere i kapellets källare, blir man väldigt påmind om döden och livets gång. Man kan inte säga att det är nåt man gärna gör, men det är en del av detta jobb.

Sari hade gjort en väldigt fin kistdekoration som gick i rosa och vitt. Rosa rosor, vita fresior och vit brudslöja är en bra combo. Man bygger upp den på ett stafli då man bygger blommorna både på höjden och neråt.

kistdekoration_sari

En sak är i alla fall säker. Jag kommer helt klart se på nya saker nästa gång man själv går igenom ett sorgearbete. Jag har inte varit på så många begravningar, och jag måste säga att jag inte fäst så stor uppmärksamhet vid blommorna. Tankarna är oftast på nåt helt annat och man är liksom bedövad av sorg under dessa bedrövliga tillfällen. Men ändå tror jag , att jag kommer att fästa mer uppmärksamhet vid blommorna nästa gång.

Men nog om sorg och tårar. Till all tur handlar det oftare om gläjde i vårt jobb, vilket är skönt. Jag kan faktist se en större glädje bland de kunder som handlar blommor än de som t.ex. handlar sport. Jag ser ju många olika kunder då jag jobbar inom försäljning. De som köper blommor blir genuint glada och man kan se att de köper dem, för att glädja nån annan eller sig själv. Blommor är bra för kropp och själ, så är det bara!

En kund hade beställt en hårkrans till en 70-åring som skulle fira sin stora dag. Jag kan redan se tanten lysa i denna fina krans.

huvudkrans_sari

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s