Blomsterleverans!

Ordning och reda är bra i de flesta situationerna. Det gäller också i kylrummet. Det blir ganska lätt rörigt då man river upp snittblommor från alla vaser. Slokande blad skall genast plockas upp, och inga blad ska finnas i vattnet. Detta för att bladen innehåller något som heter polyfenol, och om detta hamnar i vattnet ger det en grogrund för mikroorganismer som är skadliga för blommorna.

Innan varje leverans av blommor, skall kylen göras ren. Rester av blad och blommor sopas upp och golvet tvättas. Blommor från tidigare leverans flyttas till ett annat ställe, och nya blommor placeras alltid på samma ställe. Detta är ett måste för att alla skall veta vilka blommor som skall används först. Begravningsblommor samlas på ett ställe. De är egentligen de finaste blommorna, då de är mest utslagna. De skall ju endast hålla över begravningen, och man vill ju att de skall vara så fina som möjligt. Det är liksom även blommornas sista resa innan de vissnar ner.

När golvet är städat, är nästa skedet att fylla på lådorna med vatten och snittblomsnäring, som gör att blommorna lever lite längre.

Om blommorna är beställda i förväg, kommer de i sk. vagnar som rullas in i kylrummet.

img_7745

Om floristen köper dem direkt av holländska ”blombilen”, så går man via giljotinen in till kylrummet.

img_8242
Visst blir man köpsugen av att se såna här pappersstrutar med rosor?

Alla holländska blommor kommer torkade, dvs. de förvaras torrt i bilen, inte i vatten. Därför kapar man genast av dem i giljotinen och placerar dem därefter i vatten. Innan man placerar de till försäljning, bör de stå en stund i vatten, för att få saftspänning.

giljotinen

När man kapat av dem, gäller det att försiktigt placera dem i vatten. De högsta längst bak och de lägsta längst fram, så man ser vad som finns. Bladen som hamnar under vatten, rensar man bort för de påskyndar annars bakterietillväxten.

img_7744_srgb

Germini levereras alltid torkade och i paket, så de skall hålla ända fram till slutkunden. Blommorna snittas med en vass kniv, och vasen fylls med cirka 10 cm rumstempererat vatten och snittblomsnäring. Gerberan är känslig för bakterier, så det gäller att blommorna placeras i en ren vas.

germini_leverans_1

Nästa steg är att fylla på försäljningskylen, göra nya snittytor och placera dem i mindre vaser med nytt vatten i rätt temperatur.

För att få blomman att leva längre, så skär genom hela stjälken så att snittytan blir minst 2 cm. Då får blomman en större yta att suga upp vatten på – desto mer vatten rosen kan suga upp, desto längre håller den.

Ett tips: Sätt snabbt rosorna i vattnet, så att stjälkarna inte hinner suga upp någon luft. Det är luften i stjälken som får rosorna att ”nicka”.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s