Varierande väder!

Röda knoppar som sträcker sig mot solen, gruset som kikar fram under snön, vattendropp i stuprännan, snö som rasar från taket, fågelkvitter i äppelträden. Åh så man längtat efter våren! Denna känsla hada jag ännu förra helgen, då det var strålande fint vårväder. Men förra onsdagen svängde det igen, och vi fick 20 cm snö till. 

Denna vinter har varit så otroligt varierande, ena veckan är det kallt som bara den och andra blåser Föhn-vinden in över landet. Det har varit lite konstigt väder ända sedan den första snön kom 2.11. Det var ju alldeles för tidigt tyckte jag åtminstone. Jag hann med nöd och näppe få in skottkärran i förrådet och samla in alla trägårdsredskap. 40 cm härlig pudersnö fick vi njuta i av en månad. I december kom värmen och allt smalt sakta bort. Det blev en grön jul i år, rätt blåsig, men annars fint. Minns att vi sålde Scimmia och hyacinter uanfför dörren i Blomsterhuset. Det kändes som en dansk jul! Det är inte varje år man kan placera växterna ute under julhelgen. Nyårshelgen var kall, även så trettonhelgen!

12 januari kom vintern på nytt och vi fick 10 cm nysnö under två dagar. Efter det det har det snöat lite lätt alltid nu och då, och vi har haft en vit vinter rätt så länge nu. Det har varit ganska stor skillnad på snömängden i södra Finland. Hemma i Borgå har vi haft bra med snö, och Humla spåret har varit öppet. I Esbo var det nästan bar mark för nån vecka sedan. Man kan se skillnaden när man kör till jobbet. Ännu i Vanda finns det snö, men ju längre mot Esbo man kör, ju mindre snö finns det.

Vecka 6 var en kall vecka med minusgrader upp till -20 på nätterna och -15 på dagarna. Det kändes hemma, mitt lilla trähus läcker lite i knutarna. Efter det kom ”Föhn-vinden”, med  riktigt vårväder, sol och +5 på dagarna. Själv hann jag inte njuta så mycket av solen, då det är knappt med lediga dagar. Men man säger ju inte nej till solen! Den sätter igång livet i växterna med stormsteg. Förra helgen var jag uppe i Krisinestad och hjälpa min mormor med att städa och laga mat, så då missade jag det underbara vädret. Men hann ta en snabbrunda i trädgården när jag kom hem, nu börjar det hända i trädgården.

Visst är det härligt med våren, då knopparna börjar förbereda sig för varmare tider.

ullungronn_knoppar
Min ullungrönn som jag planterade förra hösten ser ut att må bra!

Även de andra nya planteringarna ser ut att komma igång efter en tidvis sträng kyla. Vintern är alltid lite spännande för växterna, då man inte vet vad som klarar sig och vad som stryker med.

knoppar

 

februarisol_vaxthus
Ännu 19.2.var det sol och fint väder!

På sportlovet kom det 20 cm snö till, perfekt för alla de som har sportlov nu. Kan tänka mig att barnen måste älska vädret. Snön kom som på beställning, nu när alla är lediga.

Sjäv var jag på arbetsresa till Norrköping ti-ons, just under värsta ovädret. En grym storm var det, vilket verkligen ställde till det för flygen. Helsinki-Vantaa fick stänga 3 av 4 landningsbanor, då vinden blåste så hård från sydväst. detta ledde till en massa inhiberande och försenade flyg. Vårt plan skulle ha åkt 20.45 från Stockholm, men vi fick startlov först kl 22. Så när jag kom hem kl 01.00, kom jag just in på gården då den var så insnöad.

22-2-17_snostrorm
22.2. var det dags med en ny snöstorm!

Men då var jag så trött, så snöarbetet fick vänta tills torsdagen. Tung, blöt snö, som fastnade i skyffeln. Gården var dessutom isig under, så det gick helt inte att skotta snön normalt. Man fick typ stå på stället och skotta fram bilden och spångar.

23-2-17_tung_sno

23-2-_15cm_sno

Igår på lördagen sålde jag blommor hela dagen och idag är det fastlagsöndag! Fick just inbjudan till fastlagsfika av min syster. Och det tackar man ju inte nej till, eller hur?

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s