Den Gröna Trenden!

Grönväxter har gjort comeback! Inte att jag skulle minnas när grönväxter var så här trendiga som de är nu. Man ser dem överallt; i butikskoncept, i restauranger, på sociala medier, i kontor och fram för allt hemma hos folk. Det gröna har blivit en ny inredningsdetalj!

Jag kommer nog aldrig att glömma min mammas blombänk från barndomen. På den tiden var det högst vanligt att man hade huset fullt med grönväxter, både amplar och klätterväxter som stöddes upp på olika ställningar.  Alltid nu och då lyfte vi in alla växter till badrummet var vi duschade av dem. Dels för att få bort dammet och dels för att få upp luftfuktigheten. Det var ett evigt skötande tyckte jag då, men lite roligt också. Hjälpte ofta till med att vattna alla grönväxter, minns att man måste fylla på vattenkannan flere gånger innan man gått igenom alla rum.

När jag sedan flyttade till egen lokal, hade jag på min höjd nån enstaka grönväxt. Tror att trenden med krukväxter höll på att dö ut, för man hade ytterst få växter i min ungdom. Jag tror jag hade ett pengträd eller liknande, som med tiden alltid strök med… Litet senare kom ”murgrönetrenden”, som till och med jag klarade av att sköta:) Men när jag funderar efter, så har jag nog aldrig haft nån grönväxt speciellt länge. Man kan nog konstatera att det här med inneväxter aldrig varit min grej. Däremot har jag redan tidigt intresserat mig för perenner och uteblommor.

Men nu plötsligt börjar jag tycka om grönväxter. Intresset vaknade på allvar under min floristpraktik i Blomsterhuset. Jag har försökt lära mig nya sorter och såna som de trendmedvetna frågar efter. Det kommer ständigt nya sorter, så det gäller att hänga med i svängarna.

Eftersom det nu ändå är fredag idag, så tyckte jag att jag skulle unna mig lite snittblommor. Men det blev inte några blommor, utan endast snittgrönt. Monstera bladen är ju bara för fina, så kom hem med 3 såna. Passar ju perfekt till min nya vas från Microkulma:)

IMG_1133
Monstera deliciosa – Monstera – Jättipeikonlehti

Utöver Monstera bladen, så kom hem med 2 st. sebrablad, som jag placerade i mina amplar i köket. Bladen är väldigt fina, lite rödskiftande och den växer rätt fort. Därför passar den bra till amplar. Läste nyligen att den tycker om hög luftfuktighet, så man får väl ta mammas knep i användning och börja duscha den. Bara jag nu kommer ihåg att hålla jorden jämn fuktig hela tiden.

Tradescantia_ampel
Tradescantia zebrina – Sebrablad – Kirjojuoru

Köpte också en grönväxt från närbutiken, ett rent impulsköp. Jag måste medge att det var själva förpackningen som lockade mer än blomman. Vilken fin ekopåse den var inpackad i. Den som designat denna måste ha gjort pengar på detta. Snygg, eko, modern och med en rolig produktinfo.

FullSizeRender
Callisia elegans – Strimreva – Pikkuliisanjuoro

IMG_1141

Nu skall jag njuta av allt det gröna så länge det varar! Får ser hur det går när snön smälter och jag ”flyttar ute”. Brukar spendera all ledig tid i trädgården från april framåt. Måste väl ha nån postit lapp nånstans med texten ”Kom ihåg att vattna blommorna”. Näringen får man inte heller glömma under växtperioden!

-malin-

Annons

En tanke på “Den Gröna Trenden!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s