Sista praktikperioden!

På måndagen började jag min sista praktikperiod i Margretebergsparken intill skolan. Skötsel av vedartade växter heter kursen, så nu skall jag lära mig allt om beskärning! Kommer att jobba ca fem veckor i parken och är glad att jag valde parken, som har väldigt omväxlande buskar och träd. 

På måndagen började vi med att beskära spirea, både norsk- och björkspirea. Måste medge att det kändes lite hopplöst när vi började med Kreetta, men efter en dag var vi nästan klara. Ordinarie personalen börjar jobba i parken först om en vecka, så vi är på tumis denna vecka. Kaisa som är vår handledare kom förbi igår, och hon frågade nog genast att nu använde vi väl röjsåg till detta område? Öö, nej det gjorde vi inte, för vi är ju nya på jobbet och vet ju typ inte ens var verktygen finns. Så vi körde manuell beskärning, vilket klart blir snyggare men det tar lite längre tid och är mycket tyngre för kroppen. Men vi fick oss ett bra träningspass i början på veckan 🙂

I framkanten av rabatten fanns en ganska risig norsk spirea som vi först tog ner. Grenarna var riktigt torra så det var bara att ta ner allt, så nytt liv får chans att komma upp från roten.

Beskärning_norsk_spirea

Oj oj oj, här fanns det björkspirea! Det var nog vår första tanke när vi såg detta hav av björkspireor. Man kom inte ens in i buskaget och nästan alla grenar låg längs marken. Först började vi med att gallra, dvs. ta bort de äldsta och torraste grenarna. Men, märkte ganska fort att vi måste ta ner allt. Dessa har inte blivit beskurna på väldigt måmga år, skulle tippa på närmare 10 år. Björkspireor mår bra av att beskäras till roten var 4-5 år, så nya skott kommer upp.

Beskärning_björkspirea

Spirea_före
BEFORE
Spirea_efter
AFTER

På måndagskvällen var det storm i södra Finland och stormen hade varit fram även i parken. Badtunnans pipa hade fallit omkull, så det var riktigt kraftiga vindar från nordväst.

Grenarna samlade vi längs vägen, så reviret kommer åt at hämta dem. Skolan har tagit ner ett större träd och samlat lite grenar i högar, som skogsreviret lovat hämta bort. Det är fråga om så stora mängder, så bättre att flisa sönder än samla i kvistkomposten.

Kvisthög

Efter vårt spirea-projekt snyggade vi till en hassel (corylus avellana), som nån hade beskurit lite konstigt. Man hade lämnat kvar en massa tappar, vilket man inte skall göra. Så vi sågade bort 2 st. tjocka gamla stammar, som gnavade mot andra grenar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s