Beskärning hela veckan lång!

”Inlärning i arbete” fortsätter och denna vecka har vi beskurit lite ett som annat. Skötsel av vedartade växter är ju det jag skall fokusera på under min praktik på Margretebergsparken, och det har varit en lärorik vecka. Har fått beskära allt från träd till vidjehortensia till klätterväxter till rosenbuskar. 

På tisdagen efter påsk fortsatte vi alla tre i Lakka området där vi blev lite på hälft innan påsk. Torsdagen innan påsk började vi med att beskära ölandstok, det var den morgonen som det hade snöat blöt snö. Så nu fortsatte vi med resten av ölandstoken och några olika spireor. De har inte blivit beskurna på väldigt många år, så det var på tiden. Passade också på att kapa av de nedersta grenarna på en makedonisk tall, som nästan hängde i marken. Att stamma upp ett träd gör så stor skillnad, det ser genast mer ombonat ut och trädet kommer verkligen till sin rätta. Lite före och efter bilder från det området.

Ölandstok_before
Dasiphora fruticosa – BEFORE
Ölandstok_after
Dasiphora fruticosa – AFTER 

På eftermiddagen hann vi dessutom snygga till ett annat område som strax kommer att förnyas. Det kommer att komma en ny stenfirma som skall bygga området. Vet inte ännu om de vill byta ut växtligheten eller om de får vara kvar. Jag hoppas förstås att de endast skulle bygga om gångar, murar och kanter och låta de fina växterna vara. Nu beskar vi hortensior och spireor av olika slag, stammade upp granar, krattade marktäckare och sandgångar. Gjorde också en rejäl förynringsbeskärning på en schersmin.

Amelanchier_before
BEFORE
Amelanchier_after
AFTER

Syrenhortensiornas utblommade blommor klippte jag bort så kvar blev bara pinnar. Hortensian blommar på nya årsskott, och tål hård beskärning. En tumregel är att lämna kvar 1-2 knoppar från fjolårets beskärning. Men har man en formklippt uppstammad hortensia, krävs en lite hårdarev beskärning.

Beskärning_syrenhortensia_föreBeskärning_syrenhortensia_efter

Här klippte vi ner alla rosenslide som är en 30-40 cm hög perenn. Genast snyggare då allt ris kom bort. Gillar även marktäckaren Vinca minor. Den är vintergrön och sprider sig snabbt på större ytor. Så den jag jag rekommendera om man t.ex. vill täcka ytor under buskar och träd, eller annars bara minska gräsmattan till förmån för perenner.

Vinca minor – Vintergröna – Pikkutalvio

Rosenslide_före
Syrenberså – BEFORE
Rosenslide_after
Syrenberså – AFTER 

På onsdagen var också min klasskompis Kreetta med, nu stod almallén i turen. En del grenar börjar bli ivägen för vägen, så vi tog bort nedersta grenar och formade dem lite snyggare. Viktigt då man beskär träd att man först kollar på trädet från alla håll. Annars kan man göra rikigt stora missar. Det viktigaste är åndå att först ta bort tyngden från grenarna, så man inte skadar grenkragen intill stammen. Så kapa alltid av en gren ca 30 cm från stammen. Annars skommer den tunga grenen att skada stammen och riva upp ett långt sår på själva stammen, vilket inte är bra. Man skall alltid sträva efter ett så litet och snyggt sår som möjligt.

Alm_before
BEFORE – Den högra nedersta grenen skall bort, då den är för låg och växer in mot gatan. 
Alm_after
AFTER – Visst blev det bättre nu?
Alm1_before
BEFORE – Till vänster hade två grenar vuxit in i varandra och all tyngd ligger nu på den sidan.  
Alm1_after
BEFORE – Vi tog bort den ena grenen och det blev genast mer symmetriskt. 

Efter att vi snyggat till almarna, hann vi dessutom delta i en maskinuppvisning som ordnades för första årets studeranden. Konetalo Vainikka var där och demonstrerade deras olika maskiner.

IMG_2111

Efter lunchen gjorde vi en lätt beskärning i Mustila området.

På torsdagen fortsatte jag i Mustila området med att kratta och snygga till dikseskanter. Efter det hann jag med förynringsbeskärning av rosenbuskar. Buskarna var riktigt risiga och hade en massa döda kvistar. Det var lite stickigt, men med rätt handskar och verktyg gick det bra. Blev faktiskt rätt nöjd med slutresultatet 🙂 Lite konstigt är det dock att det nång gång planerats en rosenhäck intill en lekpark. Men kanske det finns nån mening med det också, vem vet 🙂

Rosenberså_före
Rosenbuskar – BEFORE

Rosenberså_efterRosenbuske_after

Nu blir det en veckas paus från parken, för jag kommer att åka till Island idag.
Blev tillsammans med fem andra elever antagen till en studieresa  till Island, var det samlas studerande från andra nordiska länder. Spännande!

Skall försöka hinna blogga lite även därifrån, så ha de bra tills dess.

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s