Reykjavik! 

Äntligen kom vi iväg på vår Islands resa. Åh, så vi väntat! Vi är sex studerande och vår lärare Anna som på söndagen åkte iväg till Island. Vi är alla glada av att ha blivit antagna på denna studieresa som financieras av Nord Plus (EU). Det är ett fint tillfälle att träffa andra studeranden från Sverige, Estland, Danmark och Island. Det har varit en helt härlig start på resan!

Reykjavik_stadskärnan

Tidsskillnaden mellan Finland och Island är tre timmar, så vi landade på söndagen kl 15.45, var våra ”hosts” tog emot oss och vårt bagage. Efter det tog vi flygbussen in till city, var vi först gick till en super mysig fiskrestaurang nere i hamnen. Kan verkligen rekommenderas. Gud så god hummersoppa!

Fiskrestaurang

 

Efter middagen bekantade vi oss med city, och kan konstatera att Reykjavik var helt annorlunda än jag trott. Alla hus var väldigt speciella, olika färger och former. Massor av målade grafikväggar, sneda tak och väggar. Mycket gröna tak och väggar med murgröna. En del jättefina, välskötta hus men också förvånansvärt många lite fallfärdiga hus, med slitna gårdar. Man såg i vissa kvarter att lågkonjunkturen varit här framme för några år sedan. På något sätt var husen mer europeiska, med alla sina olika färger och material. Man kunde se alla möjliga stils hus på ett och samma kvarter. Lösningar som byggnadstillsynen hemma aldrig skulle godkänna.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kyrkan var väldigt speciell, och syntes från alla håll i stan. Den låg ganska högt opp på en kulle, stans hjärta. Här stod också Leif Eriksson så ståtlig. Han lär ska ha varit den första europén som landsteg Nordamerika. Leif var född på Island och uppvuxen på Grönland. Det var hans pappa som namngav Grönland. En liten historielektion blev det visst här:)

Reykjavik_kyrka

Islänningarna verkar vara glada, vänliga människor som inte stressar för nåt. De tar dagen som den kommer, klär sig alltför tunt men verkar inte frysa lätt. Det är mer jämlika än oss finlandare har som första nordiska land lämnat in ett lagförslag på att kvinnor och män skall ha samma lön. Idag förtjänar kvinnor 14% sämre än män. Samma siffra i Finland är 17%. Så här har vi finländare ännu en resa att gå!

Här får alla vara sig själv och de är väldigt gästvänliga. Har tagit emot oss alla så bra, man får verkligen en känsla av att de bryr sig.

På kvällen hämtade Augusta upp oss från busstationen kl 22.30 efter att hon plockat upp det estniska gänget från flygfältet. Var på hotellet 23.30, vilket är 02.30 finska tid, så vi stupade i säng, i ett iskallt rum.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s