Rundvandring på skolan! 

Efter en kall och kort första natt på hotellet var alla ändå rätt så utvilade. Vi vaknade tidigt på måndagsmorgonen och fick i lugn oh ro avnjuta en isländsk hotellfrukost. Vi kom ju rätt så sent på söndagen, och då var det redan mörkt. Nu fick vi se den härliga naturen runtom oss. Hotellet ligger mitt ute på vischan, intill ett högt berg. Efter frukosten hämtades vi upp med minibussar och kördes till skolan som ligger ca 7 km från hotellet.

Vi startade dagen med en rundvandring på skolans område. Naturen är så annorlunda än vår, det är svårt att ta in alla intryck. Vi gick först in i ”skogen” intill bergen, var vi genast fick se två stycken heta källor. Dessa uppstod under senaste jordbävning år 2008. Så otäckt men ändå intressant att veta hur det kokar under marken på oss. Här mäts temperaturen på de vita fläckarna intill källan. Det är dem man aldrig får stiga på, kokheta och livsfarliga områden!

Hot_spring_mätaHot_spring_mäta1

Inne i den plaanterade barrskogen fick vi också se vilka skador jordbävningen gjorde åt vissa träd. Några stora stenbumlingar hade rullat ner för branten och kraschat in i två granar. De vill bevara de döda träden bara för att se hur naturen tar hand om dem och hur länge förmultningen sker. Det är ju trots allt ganska ovanligt med skog här på ön.

IMG_2510IMG_2501IMG_2507

Efter skogen kollade vi ännu på några ”hot springs” på skolans område. Det luktar svavel lite överallt här, och det är kanske inte den mest angenäma doften. Vet inte om jag skulle vänja mig med lukten av ruttna ägg beroende på vindarna. Men visst är det ett bra sätt att värma upp husen för islänningarna. Nästan alla hus har en egen ”värmeboiler” var de tar hett vatten ifrån. Borrar ner och leder vattnet till tomten.

Hot_spring_warning

IMG_2547IMG_2548

Tänk att det odlas bananer på Island, det var något helt nytt för mig. Det kändes lite som att vara långt söderut, då vi strosade omkring bland palmer, cirtusträd och bananfrukter. Ett väldigt fint vätxhus hade det, kanske lite förfallet utifrån sett, men oj så stora frodiga växter inuti. Här kommer några härliga blommande bilder.

Växthus

Euphorbia_milii
Euphorbia milii – Kriste törnekrona – Piikkikruunu

Ficus_benjamina_benjaminfikus
Ficus Benjamina – Benjaminfikus – Limoviikuna

Citrus_aurantium_pomeransträd
Cirtus aurantium – Pomeransträd – Pomeranssi
Till sist stannade vi i skolans eget ”orangeri”. Här blommade syrenen, äpplet och en massa andra perenner. Utan ett växthus skulle det nog vara svårt att testa på olika växter här på Island. Det kan vara ganska svåra väderförhållanden. Trots att de har ett varmare klimat, ställer blåsten och regnet till det för många växter. För att inte tala om den näringsfattiga jordmånen, torv överallt.

Växthus_skolan1jpg

Buxus_sempervirens_buxbomGinko_biloba_bladGinko_biloba_Neidonhiuspuu

Ginko_biloba_Ginco
Gingko biloba – Gingko – Neidonhiuspuu
Efter dagen åkte alla finländare och två danskar ut på en ridtur. Skall blogga om det till nästa.

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s