Isländsk naturbänk av lavasten!

På tisdagen var det dags med lite praktiskt arbete på skolan. Det hade utlovats regn hela dagen så vi klädde oss varmt och packade med alla regnkläder. Men vi hade vädret på vår sida, och fick arbeta utan regn nästan hela dagen. 

Vi skulle tillsammans bygga en naturbänk gjord av lavasten på gammalt isländskt sätt. Grunden gjorde vi inget åt, det fick vara den torvjord det var under. Islänningarna är inte lika viktiga som vi är, just med att det skall vara raka och snygga linjer, eller att grunden skall vara byggd på bärande material. Men å andra sidan skulle vi ju bygga en naturbänk och då skall det se lite snett ut.

Gräsmattan hämtade vi från skolans stenhall/växthus. Eleverna hade undern vintern tränat på stenläggning och gjort i ordning hallen får vårens invigning, som var veckan innan vi kom. Nu var det dags att riva upp allt igen och använda gräsmattan utomhus, till muren.

Gräs_till_murenGräs_till_muren1

På torven placerades först ut gräsmatta för att se formen på bänken. På gräset radade vi ut stenar mot kanten och fyllde an efter insidan med torvjord.

Mur_steg3Mur_steg7_PeggyMur_steg3_Carita

På stenarna placerade vi ut sk. ”snittar”. Vi skar torvbitar från jorden som formades på ett speciellt sätt. Dessa bitar placerades ut mellan stenarna som kilar. På stenarna lade vi ut gräsmatta och fortsatte igen med nytt stenlager.

Mur_steg5_gräs

Så här höll vi på tills vi uppnått rätt höjd, och slutresultatet blev rätt bra, för att vara nybörjare. Längst uppe på sittytan placerades gräsmatta. Vi hade två härliga lärare med oss. Ena killen jobbar som lärare på skolan medan den andra undervisar grupper. Han är en riktig ”master” och har varit med och bygga stenhus/murar i väldigt många länder. Väldigt go och sympatisk ”storyteller”.

Mur_steg8_rätt_höjdMur_färdig

Orsaken varför man placerar torv mellan stenarna är den, att rötterna så småningom slingrar sig in i lavastenens hålbildningar. Lavastenen är mer porös, speciellt de unga stenarna, så den gör muren mer hållbar på detta sätt. Förr skulle en mur hålla länge så man försökte bygga långsiktigt. Med tiden kommer denna mur att bli täckt med gräs, men det tar jättelänge. Här kan man se de olika skedena av murens utseénde.

LavastenmurIMG_2514IMG_2513

Intressant att få lära sig bygga på ett gammalt sätt. Detta får man inte lära sig i Finland, så visst är det bra att få nya ideér och inspiration. Jag blev lite sugen på att bygga en stenmur i Pellinge efter denna dag:)

Efter att vi färdigställt bänken, fick vi träna på att bygga ”murar” av endast torv. De skall radas på varandra, så de växer in i varandra med tiden.

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s