Bygger ”husgrund”

Så har vi kommit halvvägs på vår Islandsresa. Veckan närmar sig sitt slut, idag är det torsdag och vi har haft skoldag hela dagen. Har jobbat med en husgrund av lava naturstenar. En del av gruppen höll på med grunden medan andra halvan byggde en utegrill av lavastenar. 

Det tar ju flera månader att bygga en sådan här husgrund för hand, så vi fortsatte där var de andra slutat. Skolan ordnar kurser för intresserade, och de tränar för tillfället just på denna husgrund. Det är viktigt att välja rätt stenar för ändamålet. Det skall vara så djupa som möjligt så väggen blir hållbar och stabil. Tomytan i mitten fylls med lavakross, som ytterligare binder ihop alla stenar.

Stenmur_kross

Insidan byggs endast av sten. Här får ingen torv användas. Torven används endast på utsidan på samma sätt som vi byggde vår bänk på tisdagen.

IMG_2634
Vår hjälpsamma lärare förevisar verktyg…
IMG_2636
… och arbetsmetoder!

IMG_2637

Hörnstenarna är de viktigaste, för de håller upp hela muren. Sedan är det viktigt att placera rätt stenar på rätt ställe. De skall som sagt vara så djupa som möjligt så de går lite i kors med stenarna i innerväggen. Det behöver inte vara på alla ställen så, men med jämna mellanrum är det bra att få in stora stödstenar. Det är också viktigt att placera stenarna med ansiktet (släta sidan) utåt. Det är sällan man hittar en sten som bara passar in. Oftast behandlas stenarna och överlopps bitar kapas av. Med rätt verktyg kan man bara hacka loss en del, det är så pass mjuka stenar.

Stora stenar kapade vi av med stenborr och kilar.

StenborrStenmur_kapaStenmur_kapa1Stenmur_kapa2

Att jobba som stenhuggare är ett tungt jobb, det känns i både rygg och handleder. Ryggen är mest utsatt vid olika lyft, medan handleden jobbar hårt då man hamrar bort överlopps delar från stenen. Ágústa kokade kakao åt oss på grillen medan vi jobbade, och de smakade extra gott att ta en paus i den härliga miljön.

KakaoKakaopaus

På förmiddagen var det mulet men uppehåll. Efter lunch kom det vågräta regnet som alla varnat oss för, men det pågick bara en timme. Sedan klarnade det upp igen som tur. Men vi hann nog bli rejält leriga trots det korta regnet.

Anna_Augusta
Lärarmöte mellan Anna och Ágústa
Axxell_bygger
Axxell jobbar hårt!

Man märker nog att våra isländska lärare har gjort detta länge. De kunde med några slag kapa stora delar av stenen, medan man själv hackade och hackade för att få loss en kil. Men det var ju första gången för oss, så tyckte ändå att vi klarade oss rätt så bra 🙂

Stenhuggare_Carita
Carita jobbar hårt!
Stenhuggare_Anna1
Vår lärare Anna!
Stenmur_1
Peggy funderar på vilken sten som skulle passa!
Stenhuggare_Carita1
Carita testar nya bänken intill grillen!

Den andra gruppen jobbade hårt med sin grill. De hade större stenar att bearbeta och nästan alla stenar borrades och kapades.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s