Exkursion på Island!

Sista dagen tillsammans med andra elever, veckan har gått så otroligt snabbt. Idag var vi på exkursion till sydöstra Island, var vi besökte ett härligt tomatväxthus, en liten farm, Geysir och nationalparken. En riktigt bra dag trots att vi hade regn hela dagen. Men vi har ju haft så tur med vädret hela veckan, så lite regn sista dagen är inget att klaga på! 

Bussen tog oss först till Geysir, en turistattraktion ca 50 km från byn vi bodde i, Hveragerdi. Där vi fick vi ströva omkring bland de heta källorna som med jämna mellanrum sprutade upp hett vatten. En häftig upplevelse! Naturen på Island är verkligen annorlunda jämfört med våra lugna åkrar hemma i Finland.

Geysir_4Geysir_3Geysir_1Geysir_sprut

Efter att vi sett Geysir, stannade vi på en liten farm intill. De har en liten woolshop, som de säljer äkta isländska tröjor och produkter. Det är kvinnorna i byn som stickar och säljer här. Köper man tröjor i Reykjavik är alla tillverkade i Kina. Man understöder ju hellre dessa kvinnor. Det var många i bussen som shoppade, vilket var bra. Själv köpte jag ingenting, för har lite low budget just nu:)

Farmen hade också hästar och får, som man fick besöka. De nyfödda lammen var ju för söta!

Tomatrestaurang_soppaTomat_restaurang_1

Vi blev bjudna på lunch i ett av de finaste växthus jag sett. Ja, det är nog det finaste faktiskt. Kommer inte på att jag skulle ha besökt ett lika fint växthus någonsin. De odlar mest tomater, och har byggt en restaurang in i växthuset. Det finns ju en liknande restaurang i tomatstaden Närpes, men har inte varit där ännu.

TomaterTomatodlingTomat_restaurangTomat_restaurang_vinranka

Ägaren tog emot oss med öppna armar, berättade om deras bakgrund och historia. Efter det fick vi tomatsoppa och hembakat bröd. Gud så gott! Medan vi satt där och åt, jobbade personalen med att toppa tomater och göra andra jobb. Så trevligt att kunna följa med deras arbete och se vad man äter.

Tomatrestaurang_jobbaTomatbutik_oljaTomat_butik_1

Om ni har planer på att resa till Island, rekommenderar jag verkligen detta ställe.

Vårt sista stop var Islands nationalpark. Här kommer en kort historielektion lånat från Wikipedia:

Þingvellir nationalpark, eller Tingvalla, Island, är av Unesco klassat som ett av världsarven. Platsen är belägen intill Islands största sjö, Þingvallavatn, och sägs vara den plats där islänningarna höll sitt första riksmöte. Förutom att Alltinget träffades där användes också vallen som domstol.

Utöver sitt historiska värde är Tingvalla också en geologisk skönhet. Tingsplatsen är omgiven av branta väggar av berg och lava, som står kvar sedan Þingvallavatn uppstod genom en spricka i kontinentalblocken för tusentals år sedan.

Vattenfallet Öxarárfoss.

Nikulasárgjá.

Tingvalla, som är beläget på en geologiskt mycket intressant plats mitt emellan Nordamerikanska kontinentalplattan och Eurasiska kontinentalplattan, och den djupa ravinen uppstod genom en förkastning. Ravinen kallas ”tingsmännens ravin”, Almannagjá. Sprickbildningen är fortfarande aktiv och utvidgar sig närmare 5 mm varje år. Området består av den stora ravinen och en mängd mindre förkastningar på en bredd av närmare 400 meter.

Här spelades stora delar av filmen Bröderna Lejonhjärta in.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s