Sista dagen på Island!

Regnet smattrar på fönsterrutan, det låter som om det regnar rätt hårt. Jag ligger och tänker på gårdagens avslutsfest på skolan. Alla människor, alla berättelser, fin sång, många skratt, god mat… Jag drar upp gardinerna för sista gången på hotellet. De fina vyerna finns nånstans bakom de tjocka regnmolnen. Nu haglar det också. Riktigt ruskit väder. Under frukosten börjar det snöa. Efter en vecka på Island, kan man konstatera att vädret är ganska så varierande. Snabbt byter det om från sol till regn, till hagel till storm.   


Landet är annorlunda på många sätt. Det har varit en oförglömlig resa. Vi har sett och upplevt mycket. Träffat många nya människor, sett många nya landskap. Jag vet inte egentligen vad jag förväntade mig av resan, men den har definitivt överträffat mina förväntningar. Island är inte alls som jag trodde. Jag hade liksom trott att det skulle vara mer skandinaviskt, men det är mer europeiskt på nåt sätt. Människorna är  väldigt hjälpsamma och inte så pedanta. Det är inte så viktigt hur saker och ting ser ut. Man har inte bråttom nånstans och man tar det ganska lugnt.

Dammen_bron

I Reykjavik bor 120 000 människor, så det är en ganska liten huvudstad. Själva city kärnan är väldigt liten och mysig, påminner lite om en svensk småstad med sina många villor. Men ändå är staden rätt utbredd och känns stor när man åker omkring med bil. Det beror nog på att här finns ganska få höghus, men desto mer småhus. Många tak är platta och de lär ska ha problem med vattenläckage.

Man ser hästar lite överallt. Djuren är viktiga för islänningarna. Vi hade ju till och med egna höns på hotllert. Där gick de omkring och strövade på gården. Ibland kom de in i receptionen 🙂

Hönshus

Vi bodde ju ute på vischan i ett ganska litet hotell intill en bergsmynning. Man kunde vandra upp till berget, vilket vi gjorde redan första kvällen. Då hade vi sol och fint väder och utsikten var magisk. Mossan uppe på berget var så mjuk, helt otrolig natur.

Landskap_bergenLandskap_bergen1jpgMossa_bergenSelfie_berget

Hotellet
Vårt hotell!

Sista dagen fick vi skjuts in till Reykjavik med en lärare och en hjälpsam elev. Bagaget lämnade vi på busstationen, och vandrade vi in till city. Började med lunch i hamnen men innan dess besökte vi Harpa, som är ett nytt opera- och konserthus i hamnområdet. Huset invigdes år 2011 och var väldigt fint.

Glashus

Vi vandrade ner till sjöfartsmuseét mellan många regnskurar. Det är ganska korta avstånd mellan hamnen, kyrkan och city, så man kan gå överallt. Vi åt en god lunch och hann också med en fika i solen innan vi måste gå tillbaka för att hinna till flygbussen.

Anna_Titti
Anna och Titti

Selfie_kaffe

Isländska kan man ju inte säga att man lärt sig direkt. Språket är ganska svårt att uppfatta. En del ord är samma som svenska, men de sätter ofta till ett -ur efter orden, så man blir nog ganska bortblandad. Mat=matur och dryck=drykkur, vandra=vandur… Att läsa isländska är lite lättare än att lyssna.

Men ett ord måste man ju lära sig redan första dagen och det är toalett:)

Snyrting

Här kommer några bider på stan!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vill tacka Axxell Överby att jag fick chansen att delta i Nord Plus projektet. Resan har varit lyckad på alla sätt och vis. Är så tacksam för att jag fått träffat alla nya människor, sett många fina landskap, ätit supergod mat, skrattat så man ännu ler åt alla tokiga berättelser. Tack till alla mina studiekamrater och vår lärare Anna! 

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s