Plantera bergskörsbär!

På tisdagen efter valborgshelgen inledde jag min sista vecka i Margretebergsparken. Det började redan då kännas vemodigt. Det har varit så otroligt roligt att få jobba med nåt helt annorlunda än mitt vanliga jobb. Kan nog inte riktigt förstå att jag snart är klar med skolan. Vart tog dessa två år vägen? 

Men tillbaka till veckans projekt. Vi hade ett träd med på årets trädgårdsmässa, och nu var det dags att plantera det. Att plantera träd skall man kunna som trädgårdsmästare, och man skall även påvisa det under denna praktikperiod, skötsel av vedartade växter. Så nu har jag bevisat att jag klarar av det.

Prunus sargentii fick ett nytt hem i sinnenas park. Vi böt ut en liten skifferrondel till ett bergskörsbär. Jorden nere på den gamla åkern är lerjord. Men eftersom parken är ganska nyanlagd, var jorden ganska bra. Det var bara då man grävde tillräckligt djupt, som leran kom emot. Vi grävde en stor grop, minst 90 cm bred och 60 cm hög och bladade lite lerjord med ny planteringsjord, för att rötterna ska vänja sig med sin nya jord.

Plantera_träd_före
Stenarna förde vi bort och påbörjade jordförbättringen.

Jag hade hjälp av Markus, som också är praktikant och skall jobba i parken ända tills midsommar. Trädet var rätt högt, så vi körde ner det med Avanten och släpkärra.

Plantera_träd_leverans
Har visst lite smutsig ruta på ”golfbilen”.

Först slog vi ner stödkäpparna, vilket jag oftast gör allra först för att inte skada rötterna. Men i detta fall skulle man ha kunna placera trädet på plats innan, för rotklumpen var liten. Men jag tycker att grenarna bara är i väggen då man slår med släggan.

Efter att käpparna är stadiga och lika höga, placerade vi trädet på plats, vattnade gropen och lät trädet dra i sig ordentligt med vatten. Efter det byggde vi ännu en sk. vattenvall, som håller vattnet på plats. Ett nyplanterat träd vill ha mycket vatten, så det stod nog en halv timme bara och drack. Vatten fick vi hämta från tvätthallen då man inte kan ha på vattenkranarna runtom i parken så här års. Det är ännu minus på natten, väldigt sen vår i år. Till slut skottade vi ny mylla runtom. Viktigt att packa myllan ordentligt, för myllan sjunker alltid ihop ganska mycket. Vi gjorde en liten kulle just därför att jorden alltid sätter sig.

Plantera_träd_vattna
Här hade vi ännu bara ett band, men satte till ett efter att vi märkte att trädet svajade för mycket.
Bevattning_hallen.JPG
Vattenleverans från tvätthallen. Det fick åt flera såar till körsbärsträdet och pionerna.

När trädet var planterat var det dags att stöda upp det, Först satte vi bara ett band, men märkte ganska fort att det inte kommer att räcka. Platsen är blåsig och ganska öppen, så vinden kan ta i riktigt ordentligt. Många rekommenderar alltid två band, men jag tycker det beror mycket på plats och trädstorlek. Men nu är det 2 band, så växer det i alla fall upprätt, inte i 30 graders vinkel 🙂

På myllan satte vi sand, för att hålla ogräs borta. Det ser också snyggare ut och är bättre att gå på. Man skall ju komma åt att sköta perennerna bakom trädet, så tyckte det blev bra med sand omkring. Det skall ännu planteras lite fler marktäckare för att hålla kanten mellan mylla och sand snygg.

Plantera_träd_Prunussargentii

Efter vår plantering, snyggade vi till gångar i sinnenas park. Haren gillar att sparka ner täckbarken under degbären, så man måste alltid med jämna mellanrum städa upp efter dem.

Städa_gångar

lntill trädet gjorde vi en pionrabatt, Vi flyttade pionerna från andra sidan, då de hade planterats för nära degbärshäcken.

Flytta_pioner
11 pionplantor flyttade vi till en ny plats. På detta område kommer det att planteras sommarblommor.

Vädret var helt underbart. Nu kan man verkligen uppskatta utejobb. De första fyra veckorna har ju varit riktigt kyliga, ruskigt värre! Men nu svängde vädret, ÄNTLIGEN!

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s