Solanum rantonnetii

Köpte mig en Himmelsöga ifjol och ville pröva att övervintra den i källaren. Jag hade nästan gett upp hoppet att den skulle klara sig, när inga knoppar syntes. Men nu, nu har den börjat ge nya skott. Jag blev så himla glad när jag såg det, nu väntar jag en riklig blomning i sommar. 

Det var ett rent impulsköp ifjol då jag jobbade på blomsterhuset. Den var ju så fin med sina små vita blommor. Den finns också med lila blommor. Jag har ställt den i en större kruka som är lätt att flytta inomhus i höst igen.

IMG_4002IMG_4003

Jag har ju egentligen övervintrat den för mörkt, för Himmelsöga, eller kesäkoiso på finska, vill stå svalt, men ljust. Min källare är rätt mörk, med ett litet källarfönster. Huvudsaken att det inte blir frost, för då stryker den med. Som de flesta andra övervintrande växter, vill den också stå torrt, endast lite vatten vintertid.

Solanum hör till potatissläktet som ofta säljs i uppstammad form. Passar bra att stå ute sommaritd, då den tål både vind, vatten och direkt soljus.  Himmelsögat vill ha regelbunden vattning, får inte torka ut.

Den verkar komma igång lite sent på våren, men jag tror det beror på att jag lyfte ut den för sent. men det var ju så kallt i april, så flyttade den till växthuset först i början av maj. Men nästa år skall jag ta in den i söder fönster lite tidigare, så den vaknar efter sin vintersömn.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s