En gård blir till

Att planera ett nybygge är annorlunda än att planera om en befintlig gård. På en gammal gård, vet du hur du rör dig, var du trivs, var det är lä, var det är skönt att sitta med en kopp kaffe i kvällssolen. Men på ett nybygge har man inga erfarenheter. Det gäller att studera väderstreck, röra sig så mycket som möjligt på tomten i olika väder, för att få bästa uppfattningen om väder och vind. 

Har planerat en skärgårdstomt i Pellinge och nu har anläggningen startat. Med grävmaskin i två dagar slätade vi ut alla ytor som skall bli gräs, grus, rabatter och ”kuntta” (skogsbotten).  Eftersom det är ett nybygge har maskinerna i byggskedet förstört en del av skogen, och det skall vi lappa igen, så skogen kommer nära terasserna.

Med en trädgårdsplan går anläggningen så mycket snabbare. Du har alla mått klara och vet vad som skall vara var. Du kan genast gräva djupare där som planteringarna kommer, vilket sparar mycket tid. Anlägger du utan skiss, går det mer tid åt att fundera hur du vill ha det, och hur alla linjer skall gå. Det är inget jag rekommenderar. På det viset testar man både egna och grävmaskinschaufförens nerver.

Nästa vecka levereras rullgräs, det kommer att göra under på gården som varit halvfärdig hela våren.

Några bilder på anläggningen så här långt.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nu är grunden gjord till rullgräset som anänder nästa vecka. Sedan är det bara att börja rulla och vattna, De har utlovat sol och fint, men inget regn. Så det gäller att vattna rejält så gräset rotar sig.

-malin-

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s