Från skiss till verklighet!

En bra och välplanerad trädgård betyder mycket för mig. En trädgård ska fungera som ett uterum var man kan koppla av, glömma arbetet, ta in allt det fina naturen bjuder på och bara njuta av allt liv. Jag har haft lyckan att få planera en skärgårdstomt och anlägga den under juli månad. Vilket härligt projekt! En annorlunda semster kan man säga 🙂

Själva planeringen av trädgården är viktigare än vad de flesta anser. Utan en helhetsplan gör man ofta lite dubbla jobb och gör kanske saker och ting i fel ordning. Jag har en känsla av att många inser vikten av planen först då de har en välfungerande och mysig gård. Man kan ju inte sakna det som inte finns. Man kanske har en känsla av att man kunde göra mer, men kan inte sätta foten på vad som är fel.

För mig är det viktigt att få byggnaderna att smälta in i miljön på ett naturligt sätt. Det gäller att studera naturen runtom en och göra upp planer efter det. Ta vara på allt det fina det bjuds på; Stenar, berg, skog och slänter  sätter grunden i trädgården. Hur rör sig solen över gården? Vad kommer gården användas till? När är du mest ute; vår, sommar eller höst? Hur mycket tid vill du sätta på skötseln?

Jag har som sagt anlagt en gård under semestern och nu börjar man se resultatet av det. Det finns några små saker kvar att fixa, bl.a. skall skogsbotten anläggas på de ytor som tagit skada av byggmaskiner osv. Började planera gården under maj månad och anläggningen startade i juli. Under tre veckor har jag jobbat med att sätta grunden till gräsmatta och rabatter, rullat ut gräs, inhandlat växter, planterat och vattnat. Skärgårdsservice gänget har hjälp till med att lägga skifferstenar och bygga trappan. Den blir jättefin!

IMG_6325.JPG

Det första vi gjorde var att göra grunden till gräsmatta och planteringar. Att gräva rätt djup från början underlättar, för efter att gräset är där kommer man inte åt med maskin på alla ställen. Grävmaskin är det snabbaste och enklaste sättet att göra en bra grund till rullgräs. Det blir bra packat och slätt. Klart man måste gå över med krattan och jämna det sista, men man sparar tid, pengar och sin egen kropp med att använda maskin.

IMG_5712IMG_5693

Övre gården med två olika planteringsområden. Vid infarten surjordsväxter, bl.a. Rododendron, syrenhortensia, japansk lönn, sockertoppsgran, fågelbogran, igelkottsgran, astilbe, funkia och marktäckare. Shuberthäggen lyser på sensommaren upp med sin purpurröda höstfärg. Även den japanska lönnen ger en fin färgklick. Den är svår att få att övervintra, skulle behöva ett väldigt vindskyddat läge, och sandjord. Det kommer att vara en utmaning att få den att klara vintern trots att man täcker in den. Men man vet ju inte vad som trivs innan man pröver, eller hur!

Infart_1_före
BEFORE

IMG_6340

 

IMG_6411
Acer palmatum ´Bloodgood´- Japansk blodlönn – Japaninverivaahtera

 

IMG_6432
Prunus virginiana ´Shubert´ – Shuberthägg – Rusotuomi

Vid själva huset planerade jag in lite mormorsväxter blandade med buskar som är fina även andra säsonger än sommaren. Att varva buskar med perenner får man mera djup i rabatterna, och de får en väldigt fin höstfärg. På våren blommar den småblommiga schersminen med sina vita små blommor, medan den rödbladiga dvärgsmällspirean vaknar til liv först efter midsommaren. Den kommer  igång sent på våren, men ger en väldigt fin färg i höstrabatten. Den uppstammade norrlandssyrenen skall bilda ett ”tak” till alla perenner. Rosen kommer att vara ett blickfång under juni-juli från fönstret sett.

Framgård_före
BEFORE

Framgård_efterIMG_6326

Intill garaget byggdes en planteringslåda för att få en mullrik rabatt. Jorden är väldränerad med kross under, djupet på rabatten är dryga 50 cm. Här kommer  klätterrosen att pryda väggen (om den klarar vinten i skärgården). Ifjol var ett svårt år för alla rosor, de är känsliga för kalla vintrar. Västväggen kommer inom två år att vara täckt av vildvin. Skall ännu montera växtstödet på väggen. Under vildvinet blommar dvärgspirean med rosa bommor, vit ölandstok, stormhattar, höstflox, höstsedum, riddarsporrar, brudslöja och liten flocknäva.

IMG_6321IMG_6323

I sluttningen mot stranden finns också två olika rabatter. Längs skogskanten en surjordsrabatt, med dvärgtallar, kryptuja, dvärgberberis, klätterbenved, hortensia, kryptuja, blåtry, kornell och en oxel. Lite små perenner i framkanten av rabatten ger färg till alla gröna buskar.

Sluttning_före1
BEFORE

IMG_6447

På andra sidan har vi vinbärs- och krusbärsbuskar, ölandstok, låga videbuskar, doftschersmin, en aronia och en rödbladig smällspirea. Längs stenkanten blommar kantnepeta, mossflox, liljor, nävor, rödskaftig daggkåpa och pioner.

Gulplistel kommer att slingra sig vidare och binda jorden i sluttningen mot skogen. Eukalyptusvide är också en utmaning att få att trivas, då läget kan vara blåsigt. Men ibland kan växter överraska och kan rota sig och trivas på de mest oväntade ställen.

Sluttning_föreIMG_6423IMG_6418

Mot havssidan intill terassen kommer Rododendron, syrenhortensia, vitbrokig kornell att blomma fint nästa vår.

Terassrabatt_efter
BEFORE

Terassrabatt_efter

Intill terassen lite buskblåbär tillsammans med syren-och klätterhortensia i framkanten.

Buskblåbär_sand_före
BEFORE

IMG_6045Blåbär_efter

Intill terassen planterade jag vallmo, mossflox och astilbe som blommar lite olika tid från maj till september. Även två olika grässorter mjuknar upp terassen.

Fortsättning följer då vi fått klart den sista planteringsytan i skogskanten av tomten.

Ha en fin kväll!

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s