På trädgårdsbesök hos min ”gumor”

Var ner på en cykellänk till Seitlax härom kvällen, efter att Helen bjudit ut narcisslökar åt mig. Det erbjudande kunde man ju inte motstå:) Man har alltid plats för lite vita narcisser i sina rabatter. speciellt till den gammaldags Áctaea´sorten. 

Jag har inte varit i Helens  trädgård på hela sommaren, så tog mig en inspirationsrunda på samma gång. Vilken underbar trädgård! Så många fina rabatter längs skogskanterna och huset. Man kan bara lyfta på hatten för allt jobb hon lagt ner på gården. Jag vill minnas att familjen flyttade till Seitlax på tidigt 90-tal, så trädgården börjar bli så där härligt frodig. Även träden börjar bli riktigt stora och fina.

Den gulbarkiga häggen intill huset är jättefin. Man ser dem inte så ofta i hemträdgårdar, undrar varför. De har ju en så väldigt fin stam. Önskar att fler skulle plantera dessa.

IMG_6946

Prunus_maackii_gulbarkig_hägg
Prunus maackii- Gulbarkig hägg – Tuhituomi

Astilbe, höstflox, riddarsporre och rosenstav är bara några exempel på vad som blommade så fint. Måste definitivt åka och hämta några rosenstavar därifrån, för dem skulle jag gärna se i min rosa rabatt.

Liatris_spicata_rosenstav
Liatris spicata – Rosenstav – Punatähkä
Phlox_paniculata_höstflox
Phlox paniculata – Höstflox – Syysleimu
Delphinium_elatum_trädgårdsriddarsporre
Aconitum napellus – Äkta stormhatt – Aitoukonhattu

Helen hade också planterat en fin blodfläder. Jag stod redan tidigare i somras med en likadan planta i handen, men förstås mycket mindre. Men tyckte att den såg lite risig ut, så lämnade den i affären. Men skulle gärna ha en sån i min trädgård. Skall försöka driva upp en planta av en stickling. Få se om det lyckas 🙂

Sambucus_nigra_blodfläder

Lite här och där fanns fina kärleksörter, Hylotelephium. De måste jag också inskaffa fler av. Problemet är bara att jag har lite för få ställen var det är torrt och soligt, och de föredrar en varm, väldränerad plats. Men på landet i Pellinge skulle de funka utmärkt.

Undrar bara vad det är som angripit dem. Lite här och där var bladen uppätna, konstiga hål trots att de är riktigt hårda. Måste nog kolla i min växtskyddsbok, om jag skulle hitta nåt intressant.

IMG_6948

Tusen tack Helen för lökarna! Och tack för titten i din trädgård. Det gav mig mycket inspiration:)

-malin.

Annons

En tanke på “På trädgårdsbesök hos min ”gumor””

  1. Oj, men tack Malin för ett så positivt inlägg! Känns bra så här i slutet av säsongen då man nästan börjar lessna litet. Det mesta har blommat över och ser skräpigt ut och kvällarna är alldeles för korta för att man skulle hinna jobba på som man egentligen borde. Och ogräset det frodas nog i alla fall… Kom ihåg att du alltid kan kolla med mig om det är nån växt som du sku behöva eller tänker skaffa, ibland blir det bara såå mycket ungar och plantor, så jag vet inte vad jag skall göra av allt. Som med narcisslökarna:) Tack för att du tog en del! Vi hörs!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s