Anläggning av nytt skogsbotten ”kuntta”

I veckan fick jag vara med och anlägga första kunttan på en gård. Har endast bekantat mig med kuntta i skolan, på mässor och på nätet. Mycket nyttigt att få se hur det hela går till. Piiraisen Kuntta från Kajanaland skötte sig exemplariskt, verkligen bra kundmottagande!

Kuntta_terass_efter_1

Pellinge var ett nytt objekt för de två killar som skötte anläggningen. Efter att dimman lättat på morgonkvisten, blev det strålande solsken som höll i hela dagen. Det kändes nästan som sommar. Jag var ledig från jobbet, för jag ville följa med anläggningen.

Man kan beställa kuntta och anlägga själva eller köpa den inklusive anläggning. Jag rekommenderar det senare alternativet, om man t.ex. inte har maskiner att bära ut materialet. Vi gjorde grunden, dvs. fyllde alla ytor med sand. Det är viktigt att jorden under inte är mylla eller allra minst lera. Kan man inte föra bört myllan, bör en rotmatta placeras ut och ovanpå 15 cm sandlager.

Piiraisen Kunttas bilar hämtar ca 5 lass i veckan till Södra Finand. Mest går det åt i skärgården, men de gör även radhustomter i t.ex. Esbo. Det har liksom blivit lite av en modefluga, som en ersättning mot gräsmatta. Men jag skulle nog fundera 2 ggr innan jag planerar in kuntta på en stadstomt. Skogsbotten lämpar sig allra bäst på landet, var det finns naturligt skog runtom. Det får heller inte vara allt för soligt och gassande, för då kräver det mer bevattning. Kunttan mår som bäst intill skogskanten, var träden ger en vandrande skugga.

Kuntta_leverans

Rullarna levereras i 10m2 ytor, 5x2m. Lastbilen lastade av dem på två olika ställen.

Kuntta_purku

De placerade ut dem med en Avant då de väger otroligt mycket. Sedan tryckte de ner sömmarna med en speciell grep. Man kunde inte se nån skillnad på skogen intill och de nya bitarna. Det blev verkligen fint!

IMG_8252IMG_8268

Till ett ställe kom de inte fram med maskin, så då bar de en rullle på en bår.

Kuntta_bår

Men visst gör det mycket när man lappar de ytor som byggmaskiner söndrat. Det blir genast att se ut som en färdig gård.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

 

Annons

2 reaktioner till “Anläggning av nytt skogsbotten ”kuntta””

 1. Hej,

  Jag vill ev lägga en kuntta i min trädgård hemma. Vet du om det finns någon leverantör i Sverige som jag kan vända mig till?
  Mvh
  Cecilia

  Gilla

  1. Hej Cecilia,
   Jag är inte så insatt i den svenska marknaden, men lönar sig att höra med nån grönanläggare. Här har det blivit väldigt vanligt att anlägga ”kuntta”, men har faktiskt inte koll på läget i Sverige. Hoppas du får hjälp med anläggningen!
   //Malin

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s