Mera krukväxter!

När höstmörkret smyger sig på börjar jag få en längtan efter nya grönväxter. Jag spenderar allt färre timmar ute nu, speciellt efter idag. I natt övergick vi nämligen till vintertid, vilket betyder att det är mörkt alla kvällar efter jobbet. Vill man fixa ute på gården, så är det helgerna som gäller. Kanske det är därför man vill få in lite grönt eftersom säsongen nu är över. 

Jag bor ju ganska trångt, så får inte plats för så många växter. Saknar också fönsterbräden, viket är lite synd. Skulle gärna ha några växter i fönstret. En hel del grönväxter kräver också mycket solljus, så man får välja växterna efter egna förutsättningar.

För två år sedan köpte jag två st. ampelliljor från IKEA. Jag placerar ut dem på en skuggig plats sommartid och lyfter in dem i oktober. Nu tog jag in dem ganska sent, var redan rädd att de skulle stryka med.

Men ser man på, nu blommar de för första gången. Vita, små, skära blommor. Visst är de fina. Jag borde egentligen flytta de i amplar, nu då de vuxit till sig och gjort långa utlöpare. Måste först skaffa nya krukor.

Chlorophytum_colosum_ampellilja.JPG
Chlorophytum colosum – Ampellilja – Kirjorönsylilja

Chlorophytum_colosum_blomma

Igår var jag inne till Blomsterhuset för att få lite inspiration. Fick nästan en längtan tillbaka, har inte varit inne där sedan augusti tror jag. Hittade en lite speciell grönväxt, som ingen visste namnet på. Men nu har jag googlat och kommit fram till att det är en hartassbräken.

Phlebodium_aureum_hartassbräken
Phlebodium aureum – Hartassbräken – Kultamarre

Den var lite speciell, med långa och nästan lite silverfärgade blad.  Bladen kan bli lite sprätiga när den växer, och får man den att trivas kan den bli upp till 1,20m hög. Den trivs på en ljus plats, men kan stå lite längre in i rummet. Medelmåttlig bevattning, jorden skall hållas lätt fuktig. Näring en gång/månad. Jag planterade inte om den ännu, eftersom den först får anpassa sig till sin nya plats. Det är alltid en liten chock för en växt att flytta från ett växthus med hög luftfuktighet. Speciellt denna växt trivs bäst i fuktig luft, så det gäller att duscha den då och då.

Snyggade också till mina zebrablad som hänger i köksfönstret. Jag hade övervattnat dem och märkte lite för sent att de börjat slokna. Undrade vad de berodde på och märkte till min fasa att de stod i vatten!!?Nu har jag haft dem ”på tork” i en vecka och jag tror att de återhämtat sig. De har väldigt sköra utlöpare, så jag städade bort en massa torra grenar senast. Jag läste att de lätt blir lite ihåliga upptill, då är det dags att ta sticklingar , byta ut jorden och börja om på nytt.

Tradescantia_zebrina
Tradescantia zebrina – Zebrablad – Kirjojuoru

Tradescantia_sticklingar

Tradescantia_sticklingar_kruka

Planterade även om min pilea, som hade en på tok för liten kruka. Jag har egentligen helt för få krukor, måste kanske inskaffa lite nya. Passade också på att ta några sticklingar.

Pilea_peperomioides_elefantöra.JPG
Pilea peperomioides – Elefantöra – Kilpipiilea

Ha en skön söndag! Här slaskar det för tillfället, tror jag kokar lite eftermiddagskaffe och sätter mig med senaste Allt om Trädgård!

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s