Mitt år som trädgårdsmästare!

Ibland kan det gå lite fort. Ibland märker man inte ens vad allt man gjort på ett år. Ibland kör man på som vanligt utan att tänka tillbaka på alla minnen.
2017 har på många sätt varit ett händelserikt år! 

3A8C7C58-58B4-42EE-A6DC-E484A5E4AAF0

Idag är det årets sista dag. Året har varit fullt av nya saker, nya människor, nya händelser, nya upplevelser och erfarenheter. Här kommer en kort summering på året.

Under början av året slutförde jag min praktik på Borgå Blomsterhus.
När jag tänker tillbaka på allt nytt jag lärde mig där, får jag en enorm längtan tillbaka. Att jobba med blommor var terapi för kroppen. Man blir ju bara så glad av allt det gröna.

Under februari-mars slutförde jag vissa kurser i skolan och påbörjade min sista praktikperiod, skötsel av vedartade växter.
Jag gjorde praktiken i Margretebergsparken i Esbo och det var ett väldigt annorlunda jobb än vad man är van med. Utejobb är nåt jag längtat efter, så på så vis var det lite som terapi för kroppen. Å andra sidan var det ganska tungt och vissa dagar även lite ensidigt. Att beskära spirea buskar från 8 på morgonen till 16 på eftermiddagen kan kännas lite i rygg och nacke. Speciellt de dagar de snöade och var rätt kallt. Men som tur var de flesta dagar riktigt soliga och fina, men april bjöd även på en hel del snömorgnar. Lärorikt och nyttigt var det trots allt,  fick beskära både  buskar och träd.

Sista veckan i april hade jag möjlighet att åka till Island på studieresa.
Genom ett samarbete med Nordplus fck några Axxell elever tillsammans med andra elever från Norden/Estland möjlighet att bekanta sig med Isländsk natur. Har aldrig varit där, så det var en fin upplevelse. Allt vi gjorde under veckan var oförglömligt. Jag skulle gärna åka dit igen, men då skulle jag vilja åka när det är lite grönare. Det var otroligt vackert i april, men jag kan tro att det är ännu vackrare under sommaren/hösten.

Under april påbörjade jag även ett skolprojekt på en gård här i stan.
Har under våren planerat en bakgård vars anläggning startade så fort tjälen gått ur jorden i mitten av april. Det var ett väldigt roligt projekt, och gården fick en rejäl facelift. Innergården har dagssol och är väldigt skyddad av byggnader, vilket gör det till en varm skyddad plats.

Så fort min sommarsemester började, började även en större gårdsanläggning i skärgården.
Med rätt människor på plats kan man anlägga rätt fort, om vädret tillåter. Denna sommar var som gjord för anläggning. Det regnade så där passligt och var inte alltför hett. Då kan det vara rätt tungt fysiskt, men nu var det perfekt väder. Lite väl torrt just den period som rullgräset rullades ut, då vi jag ta till mekaniskt bevattning. Även detta projekt var väldigt roligt. Att planera en så stor gård var stundvis utmanande, men mestadels lärorikt. Strandområdet kommer vi att fortsätta med ännu nästa vår/sommar.

Under sommaren han jag även fira mina 40 år.
Sommarfest hemma på gården i världens storm! Men det gick bra ändå. Följande morgon somnade min mormor in. Hon skulle ha fyllt 94 år 5.7. så hon fick leva ett långt, fint liv med en massa barn, barn, barnsbarnsbarn och även barnbarnsbarnsbarn. Huh, blir helt slut bara att skriva ordet.

Tack momi för allt! Du kommer för alltid att finnas i mitt minne. Du är en förebild för mig. Stark, modern, händig, glad med hjärtat på rätt plats!

Det största beslutet detta år, var ändå då jag valde att starta ett företag.
Från början hade jag tänkt jobba så pass lite, så lite kan får utan firma. Men efter att jag bokat in alla trädgårdsuppdrag, märkte jag ganska fort att jag kommer att behöva ett företag. ScillasGarden Oy fick sin start i juli 2017!

Hösten kom med stormsteg och det blev genast lugnare på trädgårdsfronten. Någon enstaka höstskötsel på kvällar/helger och små projekt här och där. Jag kan ju inte ta emot för mycket arbete då jag ännu jobbar heltid på Stadium.

December gick fort, lite för fort tycker jag. Jag skulle gärna göra lite fler julkransar, även till försäljning. Nästa år kanske man måste planera detta lite bättre. Jag är ju i grund och botten en julmänniska, och gillar mest tiden innan jul. Mys hör julen till och växter är nåt som man kan använda ännu mer i december. Denna månad har det dessutom varit så varmt, så alla mina julrosor, hyacinter och skimmian trivs utmärkt i växthuset!

Med denna återblick på året som gått, vill jag tacka alla som varit med! Ett riktigt bra år har det varit!

Utöver dessa händelser har året varit fyllt av fina vänner och en mängd roliga happenings. Många, sköna stunder i trädgården. Fina resor, både nära och lite längre bort. Spännande stunder i slalombacken. Härliga landskap, både i stan, på landet och i Levi.  Nu svänger jag sida och går mot nya häriga trädgårdstider!

Önskar er alla ett Gott Nytt År 2018!

-malin-

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s