Källarrenovering!

Länge sedan!

Nu blev det en lång paus i skrivandet. Jag har börjat renovera källaren, så det har varit lite hektiskt. Lever utan dusch nu i typ tre månader, så det gäller att planera sin vardag. Just nu är det bra med snälla vänner som bjuder in mig till deras hem. Utan dem skulle man ju inte klara sig. 

Lördagen 20.1. hade vi talko i källaren och tömde så mycket vi hann med. Bastun och gamla förvaringsytor, takskivor och annat träavfall revs ut. Nästan allt invändigt i källaren revs ut, förutom duschen. Den sparade vi så att jag kunde använda den ännu tills må kväll. Det blev tre släpkärror med avfall, mest träavfall men även ett med blandavfall.

IMG_1398IMG_1410IMG_1450IMG_1448

På måndagen vecka 4 började killarna pika ut allt betonggolv.
Det är nog ett jobb man inte skulle vilja jobba med varje dag. Damm överallt och ett jävla oljud. Tungt dessutom att bära ut allt i hinkar. Källaren är ju så liten så de fick inte ens in skottkärra.

IMG_1479IMG_1477IMG_1433IMG_1484IMG_1486IMG_1485

Innan renoveringen hade jag haft dusch, bastu och tvättstuga i halva källaren och allt revs ut. På den delen av huset var golvet 20 cm tjockt, så det fanns lite att söndra. På fredag var all gammal betong borta från golven, alla gamla mellanväggar rivna och källaren så gott som tom. På söndagen  slängde jag ut all styrox och plast för sugbilen kom på måndag, och då skulle allt vara tomt.

IMG_1596

På måndagen vecka 5 kom sugbilen och suga ut all lös sand.
Det gick inte helt som planerat, så det drog ut på tiden. Sanden gick bra att suga ut, men då det började komma större stenar och vatten emot, frös slangen vilket försvårade allting. Så sist och slutligen bar killarna ut den sista jorden för hand. Jag är nog evligt tacksam att jag hittade mina byggkillar, de har gjort ett superfint jobb. Under slutet av veckan fixade de dräneringsrör, pump, avloppsrör och allting annat som skall in gruset.

IMG_1603IMG_1700IMG_1698

På onsdagen vecka 6 fylldes källaren med grus, som sprutades in direkt från tankbil. Det gick på bara två timmar, så det gick smidigt och bra. Det dammade en hel del  och dammet/vattenångan smög sig in via små hål till grannens källare. De var inte så nöjda den dagen.  Som tur var det inte så mycket damm trots allt, utan mest ånga som såg ut som dammoln. Så allt slutade bra till slut:) Radonrör grävdes ner och alla golvbrunnar och avlopp installerades. Genast när gruset var inne, började de placera ut finnfoam och armeringsjärn. I slutet av veckan radade installerades golvvärmeslingor.

IMG_1854IMG_1859IMG_1914IMG_1917

IMG_1921
Att veta var vägguttag skall placeras är ju inte det lättaste.

Så det har gått undan kan man säga. Det var planerat att betongen skulle gjutas innan vecka 7, och nu kommer betongbilen på ons vecka 7. Så tidtabellen håller fint!

Sedan skall allting torka minst två månader innan nytt badrum kan färdigställas. Jag väntar så mycket på nya ytor att det inte är klokt. Min gamla dusch och bastu var riktigt omoderna och fyllde inte alls dagens standard. Skall bli skönt med nytt badrum, ny bastu, en till toalett, nytt kontor och mera förvaringsutrymmen.

Och det bästa med allt är att jag lärt mig en massa nya saker om hur man bygger. Det är ju inte helt fel att lära sig nya saker, eller hur?

Ha en skön helg!

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s