Dags att skydda vintergröna växter!

Vårsolen brukar vakna till liv i slutet av februari, så även i år. Sportlovet har varit extra soligt, alla verkar njuta av de fina dagarna. Tots att det är kallt, märker man att solen börjar värma. Därför är det nu dags att skydda sina vintergröna växter från sol och tjäle. 

IMG_2222

Vintertäckning av barrväxter är extra viktigt de första åren när plantorna är nyplanterade och har grunt rotsystem. Äldre plantor har längre rötter som redan hunnit leta sig under tjälgränsen och behöver inte skyddas lika mycket. Speciellt de högre barrväxterna är utsatta, eftersom snön inte skyddar dem. Låga barrväxter har ofta ett skyddande snötäcke. Dessutom kan vinden också skada växterna, så det gäller att skydda utsatta växter, så de inte torkar ut.

En del kanske undrar varför man bör skydda växterna. Jo, då vårsolen börjar värma, så vaknar växterna till liv och börjar andas/svettas genom bladens klyvöppningar. Växterna gör av med vatten men kan inte ta upp nytt vatten från jorden. På grund av att det fortfarande är tjäle i jorden kan rotsystemet inte ta upp vatten. Detta leder till bruna fläckar på växten eller i värsta fall stryker hela plantan med.

De barrväxter som är extra känsliga är Taxus (idegran), Thuja (tuja) ch  Picea glauca (blågran och sockertoppsgran). Även Hemlock och Douglasgran vill ha extra skydd under en vinter som denna. Rododendron är ju också en vintergrön växt, men de planteras ofta i skuggigt läge och sällan i gassande sol. Så min erfarenhet är att de inte behöver skyddas. Vi har haft en lång period med ordentliga minusgrader, och nu en riktigt solig period, så det gäller att gräva fram säckväven till utsatta barrväxter.

Idag har jag skyddat en kunds barrväxter; två sockertoppsgranar och en stor hemlock. En mindre igelkotts- och en fågelbogran var fortfarande intäckta i snö, så de får vila där under ännu. Alla växter planterades ifjol, vilket gör dem extra utsatta. Jag skyddade även en uppstammad syren, där rådjuren redan varit och smakat på grenarna. 

IMG_2229

Jag var i Plantagen igår och såg att det kommit en nu ”huva” till försäljning. Kanske fanns redan ifjol, jag har bara missat det i såfall. Nu ville jag testa den, så här kommer en bild på den. De är kanske lite mer visuella än vanligt juteväv. Huvan var 1,80m hög och 1,20m bred men den kunde ha fått vara 2m hög då hemlocken var ganska stor. Jag hittade ett fin, stor planta i Seitlax trädgård ifjol och jag skulle verkligen vilja se den överleva.  Hemlocken är också känslig för vind så hoppas den klarar tuffa temperaturväxlingar nu.

IMG_2230

Täckmaterialet kan vara juteväv eller skuggväv. Man kan också skydda låga växter med torra löv och granris. Här under granris och snö sover några klätterrosor sin vintersömn.

IMG_2234

När tjälen börjat släppa kan man vattna med ljummet vatten, för att snabba prosessen. Speciellt växter med grunda rötter, vill ha vatten snabbt efter en tuff vinter. Täckmaterialet kan tas bort så fort tjälen gått ur jorden.
Jag passade på att göra en snabb inventering på övriga planteringar, och banne mig vad hjortarna varit hungriga. Hoppas det finns nån levande växt kvar under snön, nu fanns det bara spår överallt och rådjuren har med stor sannolikhet förstört en del plantor. Även gräsmattan verkade vara sliten då de tydligen har haft fest!
Vi får bara hålla tummarna och vänta med spänning på våren!
 -malin-
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s