Äntligen vår!

Plötsligt händer det i trädgården. Gräset har under första veckan i maj blivit grönt, tulpanerna sticker upp här och där och knopparna är på bristningsgränsen att slå ut. Underbart att se hur mycket liv det finns i jorden. Efter en regnig första maj, utlovas sol och varmt, upp till 19 grader till Kristi Himmelsfärdshelgen. Nu kommer allt att explodera där ute!

Min förra vecka var så fullspäckad med program att jag inte ens hunnit ta min dagliga trädgårdsrunda. Har kommit hem sent och åkt iväg tidigt. Men på helgen hade jag ledigt och passade på att pyssla om min gård och njuta av allt det gröna.

Ullungrönnens stora blad håller nu på att öppna sig, det är bara fråga om nån dag i denna värme, så är alla blad gröna. Min oxel som jag planterade höst -16 är lite senare i starten, den är ännu i knoppstadiet.

Ullungrönn
Ullungrönn – Tuurenpihlaja – Sorbus ´Dodong´

På hösten satt jag ner lite nya tulpaner här och där, och kommer inte ihåg vad jag satt var. Man borde alltid skriva upp sina sorter, men av olika orsaker slarvade jag med detta. Tror jag har lapparna kvar, så måste uppdatera min ”gårdsbok” då tulpanerna blommar, så man kan identifiera dem.

Pärlbusken var ett impulsköp från fjolårets trädgårdsmässa. Den är lite känslig för våra vintrar så ville inte ta risken att plantera den på friland, utan planterade den i kruka istället. Den klarade vintern fint i garaget och är nu fem före att börja blomma.

Pärlbuske
Pärlbuske – Helmipensas – Exochorda racemosa

Även den uppstammade Hansa rosen börjar blomma vilken dag som helst.

Hansaros

Nunneörten har spridit sig till större ytor och blommar så fint på gräsmattan. Syns bara att man snart måste köra över den med gräsklipparen. Jag minns när jag köpte huset för 15 år sedan, så kunde jag inte tåla denna vårlök. Ville helst bara gå och dra upp dem. Men nu tycker jag att de piggar upp en annars lite tråkig entré.

Nunneört
Smånunneört – Hentokiurunkannus – Corydalis x intermedia

Mest väntar jag på att hagtornshäckens blad ska slå ut. Den ramar in trädgården och gården känns mycket varmare när häcken är grön. I början på juni brukar den vara helt grön, men kall nog småningom börja slå ut sina blad. Min nyplanterade oxbärshäck är även på god väg att bli tät av sina gröna blad.

Oxbär
Glansoxbär – Kiiltotuhkapensas – Cotoneaster lucidus

Njut av din gård, de skall jag göra alla kvällar denna vecka 🙂

-malin-

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s