Höst i trädgården med Sorbus ´Dodong´

Oktober har i år bjudit på den mest färgsprakande naturen på länge. Den heta torra sommaren har gjort att växterna fått lysa lite extra i år. Dessutom har vi haft många soliga dagar, vilket gjort naturen till ett nytt uterum. Man har sett extra många som bara går omkring och njuter av alla fina träd och växter. 

Pprunus_sargentii_höstfärg
                     Mitt bergkörsbär i all sin prakt en dag i oktober.                    Prunus sargentii – Bergkörsbär – Rusokirsikka

Idag är det sö 28.10. och tyvärr har alla löv nu fallit ner. Jag har inte hunnit blogga en ända gång i oktober. Den största orsaken är nog jobbet, eller jobben. Jag tog ganska sent emot ett större uppdrag här i Borgå, men den gården börjar nu vara på slutrakan. Skall ännu så gräsmatta och kalka jorden. Har också lite jobb kvar på en skötselgård jag arbetar med. Har ännu inte påbörjat lövkrattningen, men som tur utlovas en varmare period nu, så skall nog hinna i kapp med den gården nu i november. En annan gård i skärgården skall ännu få ett nytt växthus, så kunden kommer igång med att odla genast på våren. Idag skall jag mäta upp ytan och beställa nät runt hela området, så inte hjortarna äter upp allt.

Sorbus ´Dodong´måste vara ett av mina favoritträd. I år är det just ullungrönnen som stått för den mest intensiva höstfärgen.

Sorbus_dodong_höstfärg

Här kommer litet fakta om ´Dodong´rönnen, direkt från Mustila.

”Dodongrönnen har styva grenar och luftig krona. De massiva skotten, de stora bladen och blommorna ger ett tropiskt utseende. Växandet startar energiskt mycket tidigt om våren. Medan andra träd ännu sover öppnar sig de stora, klibbiga bladknopparna, de ljust smaragdgröna, blyertstjocka skotten och de stora bladen utvecklas med fart mot en somrig lummighet utan att bry sig om vårens eventuella frost.

Dodongrönnen blommar i juni litet senare än vår egen rönn (S. aucuparia). Den vita blomställningen är uppseendeväckande stor. De breda klasarnas mogna bär är stora, orangeröda och päronformade. Bladen utvecklar i soligt läge en flammande orangeröd höstfärg,

Dodongrönnen härstammar från ön Ullung, som ligger i Japanska havet, 120 km från Koreas kust. Ön har tiotals unika växtarter, en följd av öns isolerade läge samt av att den under den senaste istiden inte täcktes av is.

Det finska namnet ”tuurenpihlaja” har den fått efter sin upptäckare, den svenska botanisten Tor Nizelius. ’Dodong’ är en utvald planta av de frön Nizelius insamlade 1976, den förökas vegetativt och har snabbt blivit ett populärt prydnadsträd.

Sorten ’Dodong’ fick man till Mustila arboretum 1992 som en 90-årsgåva från Sverige och torde vara den första Dodongrönnen i Finland. Trädet växer på Sydsluttningen. Hararna åt genast på den och Axel Tigerstedt gick egenhändigt ut och vaxade de gnagda ställena varefter trädet tillfrisknade snabbt. I skuggan av övriga träd har den dock inte kunnat utvecklas till sin fulla prakt. I Mustila växer även utvalda fröförökade ullungrönnplantor av frön insamlade från träd i Göteborg.

Idag fick vi en timme till på dygnet. Klockan flyttades bakåt, så vaknade tidigt denna morgonen. Skönt att bara kunna ta det lite extra lugnt en söndagsmorgon.

Det ser ut att bli en fin dag idag. Passa på att njut nu!

-malin-

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s