Tack Farmor,

Årets första dag, min farmors sista andetag! 

90 år hann tanten fylla i april 2018. Hon firade sin stora dag 22.4.18 hemma i Fagersta. Då verkade hon ännu relativt pigg, trots att kroppen nog började säga upp kontraktet. Sommaren 2017 kunde hon ännu själv ta sig ut i trädgården och rensa på gården. Men ifjol somras var det slut med det. Hennes ben/hjärta orkade inte så det blev en sommar som hon åkte fram och tillbaka mellan vårdhemmet och hemmet.

Hela hösten var tung och man kunde nästan se hur famos krafter tog slut. Minnet blev plötsligt riktigt dåligt och efter undersökningar konstaterades en minnessjukdom.

I början på december tog dom in henne till Näse och efter det kom hon aldrig hem mera. På julafton då vi hälsade på henne, märkte man nog att slutet är nära. De sista dagarna sov hon mest och man fick egentligen ingen kontakt med henne längre. På kvällen den 1.1.2019 somnade hon lugnt in. Visst skall man få lämna denna plats när kroppen och krafterna inte mera fungerar.

Begravningen höll vi i stillhet. Det var den andra begravningen på en kort tid. Känns som döden är ständigt närvarande. Man blir nu ofta påmind om att vi alla är här till låns och vet aldrig när det är ens egen tid att överstiga andra sidan. Det känns ändå som om folk är mer medvetna om detta nu. Folk reser, lever i nuet, upplever och gör saker NU, inte sen. När jag var liten pratade många om ”sen när jag blir pensionerad” eller ”sen när jag blir ledig” osv. Men då kan det ofta vara för sent…

Blommorna till begravningen hämtade jag från partiaffären. En bukett från alla barm och barnbarn.

En röd ros beskriver famo allra bäst. Det var favoritblomman och hon fick ofta röda rosor då fafa ännu levde. Hon gillade starka färger och gillade även att klä sig själv i färg, använde ofta gult och rött. Därför blev det röda och vita blommor till kistdekorationen.

IMG_1362

Våra barnbarnsbuketter gick alla matchande i vitt. En enkel bukett med liljor, brudslöja och eucalyptus och två likadana vita buketter med vita rosor, syrener, nejlikor, prärieklockor, brudslöja och eucalyptus. Två enkla vita rosor av barnbarnsbarnen.

Två buketter mera i färg, såna buketter som famo skulle ha älskat.

Vila i frid!

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s