På landet mitt i stan

Krigarbyn kallas byn jag bor i. Husen byggdes i talkoanda för landets svenska talande krigsveterander. Året var 1941.

 2002 sålde de gamla ägarna huset och till husvisningen var det kö. Då jag steg in på tomten hade jag redan bestämt mig. Detta sku bli mitt nya hem! Det var mycket folk på gården, alla ville ta sig en titt på huset. Det var bara att ställa sig först, så man kom in med en gång. Först till kvarn var spelregeln, köpebrevet gjordes redan dagen därpå!

Gården var lite förfallen, så de första åren gick åt att rensa, kolla vad som växer var och försöka få en helheltsbild av gården, hur solen rör sig, var som är skugga osv. Har sakta med säkert byggt terrasser, blomrabatter, stenbeläggningar, garage, växthus och planterat en och annan perenn. En del har klarat sig riktigt bra, medan andra har fått flyttat till landet eller annars bara inte klarat sig.

Trädgårdens stöttepelare är äppelträden. Jag har varit tvungen att fälla tre stycken  träd som antingen vuxit för nära huset eller som varit ihålia i stammen. Idag har jag kvar fyra äppelträd som alla är planterade på 40-talet. Det ger fortfarande en härlig skörd. Jag har också sparat gamla körsbärsträd, som jag håller ganska låga. De ramar in uteplatsen till den övriga trädgården.

Ibland önskar jag att tomten skulle vara lite större än sina 692 kvadratmeter. Det finns så otroligt många växter jag skulle vilja pröva på. Är just nu inne i nån slags bladperiod. Planteringar med fina bladverk är nästan finare än själva blomningen. Röda blad har blivit en stor favorit under senaste året. Genom att kombinera olika storleks blad och olika formers blad kan man skapa fina kontraster. 

-malin-
 

 

 

 

Annons

Wish it dream it do it

Lilla Gröna

Wish it dream it do it

HAVEFOLKET

Wish it dream it do it

Almbacken Trädgårdsdesign

Wish it dream it do it