Bilder

En dag hos Collans!

Idag har jag haft äran att jobba med denna lille kille hela dagen! Han är nog en riktig liten jobbankille med sina nya arbetsbyxor ☺️ Så hjälpsam, omtänksam och snäll dessutom. Bästa sällskapet på länge! 


Idag fick vi klart planteringen runt nya stenbeläggningen. Några ormögon och en klockvippa skall ännu få plats i rabatten. 


På morgonsolsidan vid huset flyttade vi två fänrikshjärtan som ser ut att ha rotat sig fint. Även tre gamla pioner fick ett nytt liv här. Två av dem ser lite skruttiga ut, men de brukar nog ta sig. 

I hörnet mot syrenhäcken planterade vi en ny midsommarros, Rosa pimpinellafolia ‘Plena’

På skuggsidan blev det två marktäckare:
Spetsmössa, Tiarella cordifolia, som blommar med vita, skira blommor i juni-juli. Den bildar en tät matta och blir snabbt en bra marktäckare. Trivs i mullrik, väldrännerad jord, så den borde trivas prima här. Bladen får även en fin röd höstfärg!

Ormöga, Omphalodes verna, är en annan snabbväxande liten grej. Blommar med blå, små blommor på försommaren. Trivs i skugga och är en vanlig växt under buskar och träd. Lämpar sig bra som kantväxt, vilket den är även här. 

Jättedaggkåpan flyttade vi hit, passade också på att dela den. Den blir lite högre, ca 30 cm, och är en anspråkslös fin växt. Alchemilla mollis trivs på de flesta ställen, men inte på för torra växtplatser. Klipper man ner blommorna efter första blomningen, kan den blomma fint ännu sent i augusti.

I somras fick jag två funkior från en kund, de fick nu ett nytt hem hos Collans. Jag vet inte vilken Hosta det är, skulle tippa på Hosta sieboldiana. Men måste nog vänta och se att de växer till sig innan jag vågar säga med säkerhet vilken sort det är. 

Runt stenplattorna slog jag ner naturstenar som gräns till barkfliset!

Grävde också bort gräsmattan under studsmattan, var man inte kommer in med gräsklipparen. Här står även båten på vintern så bättre med grus under bockarna än  gräs!


Det stora jobbet gjordes idag vid utebastun. Petter fyllde grunden och gamla bastun. Dräneringen blev klar, nu är det bara att börja bygga. 


Almix fixade igen en gård! Bra jobbat Petter 😊👍🏻

Annons

Sandkottning!


Det börjar likna sig en sandspång! 

Igår fick jag sanden skottad och så gott som klar. Hann också med ett besök till planthandeln, kom hem med en massa perenner 😊 och ett träd! 

Markduk placeras ut under hela spången!
Kanten mellan rabatt och grus gör jag med metallkant!
 
Mellan gräsmatta och sandspång använde jag mig av Kekkiläs metallkant som kan formas den med. 

En jordstamp är ett måste för att få en snyggt och hållbart resultat!

Vattna, stampa, vattna, stampa..
Nästa skede är att plantera den stora rabatten bakom garaget och den lilla skuggtriangeln intill växthuset!

Vid porten är grunden nu klar. Bara att slå upp en liten friggebod! 


Fortsättning följer…

Almix levererar!


Idag så händer det på gården. Med en liten grävmaskin och en van grävare så går det undan! På fyra timmar så var grovarbetet klart. Petter är nog en hejare på att göra ett snyggt arbete! Tre släpkärror med jord fördes bort och sex ton sand jämnades ut istället. Imorgon hämtar Almix ännu stenmjöl till sandspången bakom garaget. 

Här skall bli ett nytt litet förråd för soptunnor och i andra ändan ett lager för trädgårdsverktyg. 
Gruset (0-11) är nu på plats. Imorgon skall det stampas och se till att det är i rätt lutning. Jag skall ännu gräva plats för perenner och ett mindre träd, men det får bli till helgen. 

Bakom garaget tänkte jag anlägga en sandspång som binder ihop växthuset med garaget. Nya rabatter kommer att planteras på olika ställen. Mer bilder på det kommer senare. Nu är i alla fall gräsmattan borta, så det är bara att börja forma spången. 

Rundeln kantade jag med spade för att få till en fin form.
Med maskin gör man jobbet snabbt och enkelt.
Jorden skottades bort i skottkärra för det var enklast och snabbast.


Imorgon fortsätter jobbet med sätta ut markduk och stenmjöl. 

Morgonrundan i växthuset!


Vilket fint väder vi haft denna vecka ☀️

Att kunna ta en morgonrunda i trädgården med en kopp kaffe, gör mig bara så glad! Att se tomaterna mogna och att äta en och annan busktomat, gör mig ännu gladare. Trädgård och växthus är rena rama terapin för mig! 


Jag köpte tre olika pelargoner på årets trädgårdsmässa. Nu blommar de så fint. 

En engelsk pelargon som jag tappat namnet på. Måste ta reda på!
Pelargonium zonale ‘Wilhelm Langguth’

Pelargonium ‘Concolor Lace’

Gårdsprojektsförberedelser!


Imorgon skall det grävas! Petter hämtade maskin idag, så det är bara att sätta skopan i jorden imorgon. 

Gräsmattan skall grävas bort på två olika områden. Jag tänkte anlägga några rabatter och en sandspång bakom garaget. Sedan skall grunden lagas till min nya ”friggebod” (som man säger i Sverige). 

Linjerna markerade jag med markeringsspray!
Bra att ta hjälp av vattenslangen för att få rätt form på det hela!
 
Intill porten skall jag förnya området var den stora granen stod. Soptunnorna ska få ett nytt skjul, så de inte är det första du ser då du kommer in. I andra ändan kommer jag att bygga ett förråd! 

Nattdaggen är här


Har varit på landet nu några dagar men imorse fick jag igen njuta av min tidiga morgonrunda i trädgården. 

Märkte att nätterna börjar bli fuktiga då växthustaket var rätt immigt. 

Det är nu sista veckan i juli, och denna vecka har vi riktig värmebölja. Nu gäller det att vattna då växterna gör sitt yttersta för att klara hettan ☀️☀️☀️

Tack blomsterhuset!

 

Min karriär som blomförsäljare är nu över! Roligt har det varit, och mycket har jag lärt mig. 

Kommer att sakna detta jobb, det är nästan som terapi att få pyssla med alla växter, fixa och flytta runt. Att kunna hjälpa kunder och ge råd ger en så mycket, det känns bra att kunna bidra till försäljningen, både visuellt och genom personlig försäljning! 

En fin fin bukett kom Babo och Nicke med på min sista dag 😊 tusen för alla goda råd ni gett mig! 

En dag i Seitlax!

Heliotropen är en av mina favo växter. Underbar doft!

Ett härligt blomhav av blå-vit lobelia!

Flitiga lisan i all sin prakt!

Igen en erfarenhet rikare! 

Har sålt syrener, schersminer, rodon, idegranar, pelarenar och förstås sommarblommor och örter. 

Fick plocka ihop morgondagens leverans till blomsterhuset, det blev 2 vagnar med lobelior, million bells, pelargoner, flitiga lisor, mynta, husarknappar, rabatteterneller mm. 

Nu har jag bara två dagar kvar på blomsterhuset! Skall ta ut allt jag kan och lite till 😊

God morgon ☀️☀️


Idag hinner man med morgonfika i trädgården innan jobbet. Börjar först kl 10 då jag idag ska få jobba i Seitlax trädgård, så Anna får sin veckovila. Nicke är på semester så jag får klara mig helt på egen hand! Men det kommer säkert att gå bra. Jag var och bekanta mig med bevattningssystem igår, jag antar att det kommer att vara min huvudsyssla en sommardag som denna ☀️.

Så nu gäller det att hämta energi och ladda upp inför dagen!

Prunus sargentii

Nu måste man börja ta hand om sin egen lilla trädgård! 

Idag har jag påbörjat planteringen av min ”ogräshörna” bakom garaget. Jag fällde ett gammalt körsbärsträd för nån vecka sen (eller rättare sagt grannen fällde) och nu planterade jag ett nytt träd. Det blev inget vanligt surkörsbär utan ett bergkörsbär, rusokirsikka, prunus sargentii. 


Passade också på att malla mina planerade rabatter med trädgårdsslangen. Jag har skissen på papper men man vill liksom se alla former live. 

Nästa steg är att ta bort gräsmattan på de ställen där rabatten och sandspången kommer. Men som tur har man en grävmaskinskille i släkten, så Petter borde komma nästa vecka med sin lilla grävmaskin 😊

Mitt gamla torra surkörsbär!
Nytt träd och nya rabatter kommer strax att fylla ytan!

Fortsättning följer…