Jakt på snäckor!

Har aldrig riktigt gillar sniglar, eller rättare sagt snäckor. Å andra sidan tror jag inte det finns nån som tycker om dem. Som tur har jag inga sniglar i min trädgård, men snäckor är minst lika ovälkomna. Ifjol var jag så nöjd med att jag hade så få snäckor under nävorna, men måste ha missat många snigelägg. För i år finns det av dem!

Många blandar lite med sniglar och snäckor. Snäckor är, liksom sniglar, också blötdjur, men med ett synligt, yttre spiralvridet skal, ”hus”. Våra vanligaste snäcka är vinbergssnäcka (Helix pomatia). Sniglar är betydligt större och orsakar ännu mer skada än sniglarna. Vad jag har sett på mina promenader i stan, så finns det mest snäckor på gårdarna.

Har nu senaste dagarna plockat massor snäckor i en av min rabatt. Som tur hålls de där, och vad jag märkt finns de inte i andra rabatter. De verkar trivas under min flocknäva (Geranium). Senaste två gångerna har jag hittat snigelägg också, som nu är borta.

Snigelplock

Visste ni att en snäcka kan kläcka 20-50 ägg på bara två veckor!! Fy vad många säger jag! Och en spansk skogssnigel (mördarsnigel) kan på sin livstid kläcka 400 ägg. Så det viktigaste man kan göra är att försöka hitta äggen. Det är egentligen inte så svårt. Snigelägg läggs vanligen klumpvis i marken eller på något annat skyddat och fuktigt ställe. Mest snäckor har jag under min flocknäva, men de äter inte på den. Däremot gillar de funkian bakom. Var idag och plockade av dem, och hittade säkert 20 snäckor på 3 st. funkior. Då kändes det lite hopplöst, men det gäller att inte ge upp.

Snigelägg

Vad kan man då göra för att vinna över snäckorna? 
Det viktigaste är att hålla ordning i rabatterna, bort med ogräs, blast, lövhögar och annat som inte hör hemma i rabatterna. Låt den öppna komposten ligga så långt som möjligt från odlingarna.

Vattna hellre på morgonen än på kvällen. Snäckorna älskar fuktigt väder, det är väl just därför det finns extra mycket av dem just nu. För det har ju regnat ganska mycket.

Luckring av jorden förhindrar att det bildas sprickor som sniglar kan ta sig ner i och äggen kan bli exponerade och torka ut. Att plocka dem och döda dem har nog den bästa effekten om man gör det systematiskt och ihärdigt. Det är viktigt att göra detta på våren, innan sniglarna har börjat lägga ägg.

Sniglar gillar öl. Så placera ut burkar med öl och fyll på dagligen.

Städa gården på hösten, så att snäckorna får en så kall vinter som möjligt. De övervintrar under lövhögar, perenner som lämnas kvar eller under ett lager jord. I början på vintern, lönar det sig ännu att räfsa i jorden, så att det skyddande jordlagret försvinner. Då dör de lättare över vintern, för de tål inte sträng kyla.

Det viktigaste är nog att ta död på dem istället för att sätta i soptunnan. Man skall inte sprida problemet vidare. Jag brukar dränka mina i en burk, och gräva ner dem då de dött. Döda sniglar fungerar som lockbete – positivt om man vill veta var de samlas, negativt om de lockar till sig grannens sniglar.

Nu skall jag banne mig plocka dem varje kväll, och leta reda på alla äggställen de kan tänkas ha!!

-malin-

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s